facebook

Малката тайна на Салвадор Дали

Салвадор Дали картина

Салвадор Дали е най-популярният в света сюрреалистичен художник, който е създал множество интересни и запомнящи се образи. Оказва се, че той имал собствен метод за създаването на тези образи.

Дали сядал пред празното платно държейки в ръце метална лъжица над чиния. И седял така, докато не започвал да задремва. Като заспивал, той изпускал лъжицата, която издрънчавала върху чинията и така събуждала художника. Дали взимал четката и се опитвал да пренесе върху платното сюрреалистичните образи, които възниквали в съзнанието му на границата между будността и съня.

Дали смятал, че в момента на заспиване съзнанието започва да обработва информацията, постъпила за деня, изкривявайки я и прекарвайки я в неочаквани паралели. Затова неговите картини не изглеждат фантастично, а точно така както биха изглеждали снимките на съня.

„Взаимовръзката между съня, любовта и смърта е очевидна, –  споделя творецът. — Сънят е форма на смърт, или най-малкото изключване от реалността, или, още по-хубаво, смърт на самата реалност, която по абсолютно същия начин умира и по време на любовния акт.” Дали е на мнение, че сънят освобождава подсъзнанието, ето защо и главата на художника се разтваря като мида – свидетелство за неговата беззащитност.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account