facebook

Малко за викингите

викинги сериал

Пет факта за викингите:

Според скандинавската митология по време на митичната битка Рагнарьок (битка, която според преданията щяла да завърши със смъртта на много богове) армията на йотуните (великани) ще влезе в бой с Нагълфар – кораб от нокти на мъртъвци. Ето защо при викингите съществувал обичай да се режат и махат ноктите на покойниците, за да се предотврати създаването на Нагълфара.

В едно сражение от 9 век викингът Сигурд Ейстенсън, ярл (граф) на Оркнейските острови, разбил войската на шотландския лидер Маел Бригте. Според “Сага за оркнейците”, Сигурд отрязал главата на Маел и я привързал към своето седло. Подскачащата по време на ездата глава закачала със зъбите си краката на викинга и след няколко дни той умрял от попаднала в раните му инфекция.

Не съществуват никакви исторически свидетелства относно това, че викингите се сражавали в рогати шлемове. Такива шлемове те носели само за ритуални цели или в качеството на украшения за особени заслуги. В битките рогатият шлем е непрактичен.

Добре известният скандинавски мит гласи, че падналите в бой воини попадат във Валхала, където царува върховният бог Один. Въпреки това, Один събира само половината убити, а другата половина отиват в дворец на име Фолкванг, където властва Фрейя – богинята на любовта и войната. При това в митовете изобщо не се уточнява, че воините се разделят между тези два двореца според храбростта си или други показатели.

Викинги са били наясно с лещите и телескопа още преди векове. В съкровище, погребано преди хиляди години от викингите на шведския остров Готланд, били намерени лещи със сложна асферична форма от планински кристал.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account