facebook

Манастирът “Свети Лука” край Кюстендил

манастирът Свети Лука

Граничкият манастир “Св. Лука” е разположен на 4 километра от село Граница и на 8 километра от град Кюстендил. В средата на 20-ти век е възстановен и е съставен от безкуполна,  едноапсидна и  еднокорабна черква. Обявен е за културен паметник. Има жилищни постройки, камбанария, добре подреден и приятен двор и чардак, предлагащ гледка, която е доста впечатляваща.

Манастирът е създаден през 10 век. Според предание, там е учил  Св. Иван Рилски. През 15 век  местен игумен е бил Яков, а синовете му Давид, Йоасаф и Теофан от село Граница са тези, които реставрират  Рилския манастир. На тримата монаси има посветена чешма, намираща се в двора.

Манастирът “Св. Лука” приема посетители, които без проблем могат да стигнат до там с кола или друг превоз. В двора на обителта има кухня, барбекюта и масички, които са скрити от дъжда.

Ако планирате да ходите до Граничкия манастир, трябва предварително да си вземете нещо за ядене, защото наоколо няма от къде да си купите храна. Там има условия за нощувки на посетителите в стаи, които имат от две до четири легла. Друго важно нещо, което трябва да знаете е, че домашните животни и музиката не са позволени.

Манастирът е разположен много близо до старата крепост Граница, която през  Втората Българска държава е контролирала важен път между Щип и  Велбъжд.

Мястото, на което се намира,  може да се похвали с наистина красиви природни гледки на планината и на Кюстендилското поле, които си заслужава да се видят.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account