facebook

Ма(с)овото унищожение на врабчета в Китай

пропаганден плакат

Пропаганден плакат, каращ децата да изтребват врабчетата.

По инициатива на Мао Цзедун в Китай в рамките на Големия скок напред (1958-1962) била организирана кампания по унищожение на врабчета. Пропагандата обяснила, че врабците масово унищожаат зърнената реколта и нанася на националната икономика огромни загуби.

И тогава настанало масово изтребление на птиците.

Както е известно, врабчетата не могат да останат във въздуха повече от 15 минути. Всички селяни, а също и привлечените към кампанията ученици, започнали да викат, да удрят тенджери, барабани и т.н., размахвали парцали и ръце, качени на покривите, за да не могат врабчетата да намерят укритие.

Изтощените птици падали на земята мъртви, с което зареждали с пълен ентусиазъм участниците в изтреблението. Публикували се снимки с високи по няколко метра планини от мъртви врабчета. В хода на кампанията били унищожени 1,96 милиарда птици.

Но била пропусната една малка подробност – че врабчетата унищожават вредни насекоми. В резултат на това, за кратко време се размножили гъсеници и скакалци, които опоскали реколтата в много по-големи размери. Добивът рязко спаднал, в страната настъпил глад, от който по различни данни загинали между 10 и 30 милиона души.

Кампанията била призната за грешна и лично Мао Цзедун наредил да се прекрати убиването на врабчета. За възстановяване на тяхната популация трябвало да се внесат птици от Канада и СССР.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account