facebook

Материалното проклятие на човечеството

 

 

В последните 50 години немците са започнали да живеят 4 пъти по-добре, а броят на нещастните хора, страдащи от депресия, нараснал с 38 %.

Хенри Форд станал най-богатият човек на света, благодарение на реформацията на автомобилното производство. Успехът му вдъхновил много талантливи предприемачи да създадат големи марки: Cadillac, Chevrolet, Buick Dodge. Новите автомобили наводнили Америка. По-късно дошъл момент, когато продажбите на автомобили рязко намалели. Пазарът се наситил.

Наистина, защо на някого да му трябва нова кола, ако старата вози орекрасно. Защо да харчи пари? Изправени пред този проблем гениалните маркетолози излезли с ново хиро решение: те започнали да внушават на собствениците на стари коли чувство за малоценност.
Производителите на автомобили започнали всяка годинда да пускат все повече нови и нови модели. Техният успех вдъхновил другите отрасли: облекло, козметика, обувки… и се понесла душата в рая…. или по-скоро в ада.

Често можем да видим с какво презрение, облечени в модни дрешки тийнейджъри, гледат на дете, което не може да си позволи такъв разкош. Обърнете внимание, 2 пъти годишно производителите на дрехи пускат нови колекции. Ескперти, дизайнери безконечно ни повтарят: “Този сезон на мода ще бъде зеленяит цвят”. Защо се прави това? Този трик е предназначен за вдигане на продажбите. Хората, които са си купили същите дрехи, но в червен цвят през миналата година, ще се чувстват неудобно.

Транснационалните корпорации манипулират съзнанието на простодушния потребител, пускайки нови устройства, дрехи и т.н. Те пръскат за реклама 500 милиарда годишно. Тези пари са достатъчни, за да правят човечеството нещастно. Това е огромна сума пари! За да се решат проблемите с глада на Земята са необходими само $50 млрд.

Основният проблем не е в това, че постоянно трябва да изхвърляме добри вещи, само защото вече не са на мода. Трагедията на човечеството са неоправданите очаквания. Купувайки си нова кола, човек се радва много кратко време. Ако на следващия ден негов приятел си купи по-добра кола от неговата, радостта му бива ограничена само в един ден. Много от нас се стремят към нови модни вещи, без дори да забележат, че са нещастни. Материалното състезание е превърнало живота ни в непрекъснат ад, в абсолютна безсмислица.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account