facebook

Матросът, който носел нещастие

моряци

Снимка: pixabay.com

През март 1916 година във военно-морския съд в Ливърпул се провел необичаен съдебен процес. Матросът на британския военен флот Шарл Дун бил обвинен в тежко престъпление: на се явил на своя съд в момента на отплаване, съответно, бил признан за дезертьор.

По законите на военното време обвиняемият бил заплашен от много сурово наказание: додесет години каторжен труд. Подсъдимият заявил, че той следва закона и се бил явил на своя съд в установеното време.

Но другарите му по екипаж го посрещнали с насилие и заплахи. На всичкото отгоре, когато Шарл се опитал да се качи на кораба, му казали, че веднага ще бъде изхвърлен извън борда, ако кракът му докосне палубата.

Дун обяснил причината за враждебното отношение на другите моряци към собствената му персона. Матросът бил обвинен в това, че носи нещастие. С всеки кораб, където по-рано служил Шарл Дун, задължително се случвало нещо.

От 18 години той ходел първо по граждански, а след това по военни съдове и 54 пъти попадал в корабокрушения. Често се случвало така, че Дун оставал единственият оцелял от целия екипаж на потърпевшия кораб. Не е учудващо, че никой не искал да се отправи на пътешествие с матрос, имащ такъв богат “опит”.

Ливърпулския военно-морски съд се оказал в трудна ситуация: може ли да се счита суеверието за уважителна причина за оправдателна присъда? След дълго съвещание съдиите признали, че Шарл Дун не е могъл да попадне на съда не по собствена вина и затова не бива да се смята за дезертьор. Всички обвинения срещу матроса били снети.

Не по-малко интересна е съдбата на Джесъп Вайълет – стюардеса на океански лайнери. Тя успяла да преживее няколко големи морски катастрофи. През 1911 г. тя се намирала на борда на лайнера “Олимпик”, сблъскал се с крайсера “Хоук”. Година по-късно тя оцеляла и след крушението на “Титаник”.

А през 1916 година корабът “Британик”, в който вайълет служела като медсестра, попаднал на немска мина, девойката успяла да се добере до спасистелната лодка. Лодката попаднала под натиска на потъващия кораб, 21 човека загинали, но към Вайълет съдбата била благосклонна. Тя починала на 83 години от сърдечна недостатъчност.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account