facebook

Модерните схеми на мошениците

крадец

Изображение: pixabay.com

Мошениците влагат много мисъл в схемите си, които имат за цел да отмъкнат нашите пари. Представяме ви подборка на някои от последните мошенически схеми, като не трябва да забравяте винаги да проявявате бдителност!

Схема № 1

Дядо Пешо получава смс, че дебитната му карта е блокирана и трябва да позвъни на номера, указан в смс-а. Мошениците, използвайки доверчивостта и неосведомеността на дядо Пешо, го примамват да въведе данните на банковата си сметка и взимат парите от картата за себе си.

Много често срещана схема. Бъдете бдителни и запазете спокойствие и най-важното е да не съобщава кода за проверка, който сте получили от банката на никого. Постарайте се да комуникирате директно с банкерите и с тях да се изясните.

Схема № 2

Студентка вижда в интернет обява за отдаване на квартира под наем на ниска цена. Момичето се свързва със собственика, който й разяснява всички подробности и я моли да й преведе парите на неговата сметка. По-натам свързването със “собственика” става невъзможно.

Схема № 3

В апартамента на Петрови влизат продавачаи на филтри за вода. Предлагат на Петрови да видят каква некачествена вода пият. След това пускат във водата два електрода. Преминава ток, водата почернява (това е нормална реакция). После мошениците правят същото с водата, която уж е пречистена от техния филтър, но всъщност е дестилирана. В нея ток няма, електролизата не се осъществява.

Петрови са в ужас. Купуват обикновен филтър за вода за голяма сума. В случая Петрови си патят от знанията си по физика и химия. Не се връзвайте на подобни трикове и не взимайте прибързани решения.

Схема № 4

През нощта мошениците свалят номера от автомобила, оставяйки на собственика на колата послание, в което съобщават, че е възможно да му го върнат срещу известна сума пари. В такъв случай е необходимо незабавно да се обърнете към правоохранителните органи и да не предприемате самостоятелни действия. С използването на вашия регистрационен номер може да бъде извършено углавно престъпление, затова не трябва да губите нито минута.

Схема № 5

В банкомат поставят устройство, което блокира картата. В паниката се опитвате да я извадите, но безуспешно. И тук при вас идва мошеник с предложение да ви помогне. Вава ви разни съвети, натиска копчетата. В объркаването си може така да направите, че да му дадете своя пин код.

След което си тръгва, съветвайки ви да се обърнете към банката. тръгвате си и вие. А мошеникът се връща и взима картата.

В последно време много видове измами се въртят около банкоматите. Ако с вас се случи подобна ситуация, постарайте се да проверите слота за картите за наличие на подозрителни предмети (например корда).

Дърпайки я може да си извадите картата сами, а мошеникът да остане с пръст в устата. Ако не можете да извадите картата, незабавно позвънете в банката и я блокирайте, за да не може да се злоупотреби с нея.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account