facebook

Мотобол – футбол на мотори

мотобол

Какво ще се получи, когато комбинираме футбол и мотори? Ще се получи мотобол – популярен в Европа вид моторен спорт. Разбира се, практикуването на този спорт не е безопасно – спортистите са принудени да показват невъобразима ловкост и да правят поразяващи каскади.

 футбол с мотори

В много европейски страни дори има национални отбори по мотобол. Мотобол срещата се провежда на футболно игрище. Играта включва два отбора от петима състезатели: четирима ездачи и вратар, който е единственият, който не седи на мотор. Целта на играчите върху мотоциклетите е да ритат топка, която е много по-голяма от стандартната футболна. Тя е с димаетър от 40 см. и тегло от 1 килограм. Мачът се състои от 2 полувремена по 20 минути.

мотор футбол

Спазването на правилата се следи от двама съдии. Вратарите стоят в червена област пред вратата, в която е забранено да влизат мотористите. Но на тяхно разположение е цялата останала част от терена, по който понякога те развиват скорост от 100 км/ч.  Има няколко правила за по-голяма безопасност: например играчите нямат право да се ритат един друг, но това невинаги ги спасява от травми.

Моторите, управлявани от участниците, са специално проектирани за мотобол и са съобразени с теглото и тялото на играча. Днес има няколко ежегодни първенства по футбол с мотори: Купа на европейските нации, Купа на Франция, Купа на европейските шампиони и др.

Интересното е, че преди десетки години футболът с мотори се е практикувал и из различни места в България.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account