facebook

Музеите в България, които е хубаво да посетиш

Земя като човешка длан, но с любопитни музеи като за цял торс. Да разгледаме някои от най-интересните български музеи:

Музеят на киселото мляко в с. Студен извор

Музей на киселото мляко

Ето един истински “булгарикус” музей, посветен на млечнокиселата ни гордост. В сърцето на село Студен извор (Трънско) се намира традиционна двуетажна битова къща, в която може да разгледате интересни информационни за българското кисело мляко, като се започне  от първата научна публикация на откривателя на “Лактобацилус булгарикус” д-р Стамен Григоров (1905 г.), та чак до последните проучвания за лечебните свойства на вкусния продукт.

Тук не само ще имате възможността да научите историята на киселото мляко, но и ще видите полезна информация за занаятчийското производство и домашното му подквасване, както и традиционни предмети от миналото, в които се съхранявало млякото. Най-удобното време за посещение на музея е през юни, когато се провежда ежегодния Празник на киселото мляко, в който има конкурс за най-добре приготвено домашно кисело мляко. Да ви е сладко!

Музеят на солта в Поморие

Музей на солта

Родното Черноморие, освен дузини пияни скандинавци, предлага и любопитни кътчета за разглеждане без аналог – като например единственият в Източна Европа Музей на солта, намиращ се в Поморие.

Разположена на брега на соленото Поморийско езеро, в музейната сграда ще се пренесете в автентичната анхиалска технология за добиване на сол, която не се е променила от древни времена (морска вода се изпарява на слънце). Богатата снимкова галерия ще ви покаже етапите на развитие в добива на “бялото злато”, ще видите любопитни инструменти от миналото, а с помощта на майстори-солари ентусиастите дори можете да участвате в производството на сол. Да ви е солено!

Музеят на розата в Казанлък

Музей на розата в казанлък

Ние да нямаме музей на розата е все едно руснаците да нямат музей на водката! Близо до центъра на Казанлък можете да посетите уникалния по своему Музей на розата, който се състои от три основни зали: в първата ще видите снимков материал, показващ историята на розопроизводството, информация за основните казанлъшки фамилии, прозвеждащи розово масло, мускали, кункуми и още и още. Втората зала ви представя нагледно какъв е процесът на производство на розово масло, там ще видите и лаборатория за опитване и контрол на качеството на маслодайния продукт. В третата зала ще научите повече за съвременното производство на етеричните масла, както и за традиционните Празници на розата, които се честват в първата неделя на юни.

Тези от вас, които не обичат да си тръгват с празни ръце, могат да си купят розово, ментово и лавандулово масло, както и сладко и ликьор от рози.

Дом на хумора и сатирата в Габрово

дом на хумора и сатирата

Добре дошли в едно от най-забавните места в България! Мястото, където котките нямат опашки и от което ще си тръгнете с усмивка. В габровския културен център ще потънете сред хиляди сатирични графики, фотографии, скулптури, карнавални маски и костюми, които ще ви помогнат да опознаете специфичния фолклор на българската столица на хумора.

Ще научите защо габровците режат опашките на котките си (за да излизат по-бързо от стаята, че да не отива зян топлината), ще видите много нагледни примери за прословутата гарбовска свидливост. В специалната зала “Планета Габрово” пък децата ще попаднат в царството на вечното веселие сред безброй чудновати експонати и фотографии.

Музей на виното Плевен

музей на виното Плевен

Ето един музей, от който със сигурност ще си тръгнете замаяни. Намиращ се в уютна пещера в “Кайлъка” и единствен на Балканите, музеят предлага две дегустационни зали, в които имате възможност да поглезите небцето си с неповторимия вкус на питието на боговете. Има и историческа зала, където ще научите куп неща за историята на лозарството и винарството у нас, ще видите специфични предмети и атрибути, свързани с производството на ферментиралата напитка.

Музеят на виното предлага и уникална за България експозиция, включваща вина на достойната възраст от 30 до 90 години. Краткият сомелиерски курс, който ще проведете, пък ще ви научи как да държите чашата, с какво да мезите и как да разпознавате цвета и вкуса на качественото вино.

Музеят на восъчните фигури в Търново

музеят на восъчните фигури в Търново

В старопрестолния град истински ценят историята си и поредно доказателство за това е откритият през 2013 г. Музей на восъчните фигури. Разглеждайки уникалната експозиция, ще се докоснете до българската история през Средновековието и ще разберете повече за живота в Търново по времето на Второто българско царство. Величествените фигури на цар Калоян и Иван Асен ІІ пък буквално ще ви накарат да ахнете.

Доброто разположение на музея, намиращ се в подножието на Митрополитската катедрална църква и с прекрасен изглед към хълма Царевец, както и добре подбрания звуков фон, ще превърнат обиколката ви тук в незабравимо приключение. За колекционерите на фейсбук лайкове пък се предлага специалната услуга да се снимат в средновековни одежди.

Можело значи!

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account