facebook

Най-добрите първоаприлски шеги на XX век

Хората са доверчиви създания и са готови да повярват на всичко, дори и то да звучи като откровена глупост. Мнозина от нас се възползват от това и си правят един на друг весели шегички. Но далеч по-интересно е когато въздействаш над цяла страна с помощта на медиите! Вижте някои от най-удачните и интересни първоаприлски шеги, с които медиите по света са успели да хвърлят в заблуда доверчивите граждани:

Спагети по дърветата

спагети дървета

Снимка: BBC

За най-несравнима шега на XX век и до днес се смята репортажа на канала BBC от 1 април 1957 г. В програма “Панорама” BBC показал сюжета за небивал урожай на спагети в Швейцария.

“Тази година в Швейцария се наблюдава небивал урожай на спагети – разказал водещият – естествено, в тази страна спагетите не достигат такива промишлени мащаби като в Италия. Мнозина вероятно са видели снимките на грандиозни плантации в долината По. В Швейцария това е предимно семеен бизнес”.

Разказът бил съпроводен с документални кадри: семейство швейцарски фермери дружно беряли спагети от дърветата и ги пъхали в кошници.

След предаването в студиото на BBC последвали множество обаждания, в които хората питали откъде могат да си вземат такива дървета и как да ги отглеждат. Хиляди хора питали за макаронения разсад. Зрителите били удивлени, че макароните растат вертикално, а не хоризонтално.

Но повечето ги вълнувал въпросът: “Как да посадя спагетено дърво в своя двор?” В редакцията на телевизията тактично отговаряли: “Сложете спагетите да поникнат в буркан с доматен сок и ще се получи най-добре”. :)

Чорап за цветна телевизия

чорап

Снимка: pixabay.com

През 1962 г. в Швеция имало само един тв канал и той предавал единствено в черно-бял формат. На 1 април техническият инженер Кйел Стенсон съобщил в новините за нова технология, благодарение на която зрителите ще могат да приемат цветен сигнал на своите черно-бели приемници.

Всичко, което трябвало да направят, е да сложат найлонов чувал върху телевизорите си, като Стенсон показал как се прави в ефир. Заедно с него и хиляди хора пред своите екрани закачили по чорап върху приемниците си.

Най-интересното е, че цветната телевизия се появила в Швеция през 1970 г., на 1 април. :)

Република San Seriffe

измислена република

Изображение: The Guardian

През 1977 г. британският вестник “Гардиън” публикува специална притурка, посветена на San Serriffe, малка република, състояща се от няколко полузаселени острова в Индийския океан.

Серията статии романтично описвала прекрасният ландшафт и уникалната култура на страната. Двата главни остеова се наричали Upper Caisse и Lower Caisse. Столицата се казвала Bodoni, а лидер на републиката бил General Pica.

Телефоните на веснитка не спирали да звънят цял ден, тъй като читателите искали повече информация за прекрасното място за почивка: как да се доберат до неизвестната страна, коло струва да отдъхнат на островите?

Малцина разбрали, че такава страна всъщност няма, а всико свързано с нея е било кръстено в чест на печатната терминология.

Горещоглавите ледени червеи

горещоглави червеи

Изображение: discovermagazine.com

През 1985 г. в парилското издание на списание “Discover” било съобщено за открития от биолога Ейприл Паззо нов вид червеи в Антарктида, които били наречени “горещоглави голи ледени червеи”.

Новият вид се отличавал с това, че червеите могат да се придвижватв леда с висока скорост, буквално пробивайки леда пред себе си с високата температура на костните пластини в главите си, които се нагрявали благодарение на многобройни кръвоносни съдове.

Червеите използвали тази си особеност за лов на пингвини, топейки леда под тях и атакувайки ги след като пингвините падали в дупката. Но най-шокиращото в статията била изложената хипотеза, че горещоглавите червеи могат да бъдат отговорни за тайнственото изчезване на изследователя Филип Пуасон през 1837 г.

“За ледените червеи е възможно ние по нищо да не се различаваме от пингвините” – били цитирани думите на изследователя.

За тази статия дошли само писма, в които пишело, че материалът не прилича на нито една друга статия за цялото съществуване на списанието.

Хамбургер за левичари

бургер за левичари

През 1998 година Burger King публикувал реклама в USA Today, заявяваща, че в менюто им вече име “Левичарски бургер” – специално създаден за 32 милиона американци-левичари. Новият буркер включвал всички съставки, както и оригиналния , но всички компоненти били завъртяни на 180 градуса за удоволствие на левичарите.

В следващите дни Burger King обявили, че въпреки че новината за новия бургер била шега, хиляди хора ходели по ресторантите им и питали за “левичарските бургери”. В същото време, във връзка с новината, мнозина си искали “деснорък бургер”.

 Уникалното събитие

Юпитер

Изображение: guestling.esussex.dbprimary.com

В края на март 1976 г. британският астроном Патрик Мур обявил в ефира на BBC Radiо 2 за “грандиозно събитие в историята на астрономията”. Съобщава се, че на 1 април в 9:47 сутринта Плутон ще мине зад Юпитер, което ще доведе до временно отслабване на силата на земната гравитация, заради което за известно време ще се изпитва чувство на безтегловност.

Мур съобщил на слушателите, че ако те скочат във въздуха в момента, в който ще се случи изравняването, те ще могат да почувстват странни плаващи усещания.

Букавлно след минути след обявения срок в ефира на радиостанцията зазвънели хора, които твърдели, че почувствали удивителни ефект на полета, а една жена дори казала, че левитирала за няколко минути в стаята си заедно с масата и столовете. :)

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account