facebook

Най-невероятните музеи в света

Музеите – колективните пазители на паметта , културата и историята, които съхраняват и излагат хилядолетни образи, предмети и епохи. Като институции те „консервират“ духа на времето и го пренасят в настоящето. Но дали тези учреждения, привличащи активно обществения интерес и  през 21 век, са наистина това, за което ги мислим?

Нека разгледаме някои от най-странните музейни експозиции в световен мащаб, които шокират, провокират и завладяват с ексцентричността си.

 Музей на юфката

музей на юфката

Източник: youtube.com

Ако сте любител на юфката, „Музеят на Юфката“Момофуку Андо“ в Япония , е  точното място за вас. Тук свободно можете да задоволите гастрономическите си потребности, похапвайки над 5000 вида юфка. Музеят отразява задълбчено историята на полуфабрикатите, екзотичните аромати и тестените вкусотии.

Музей на тоалетните

Музей на тоалетната

Източник: sulabhtoiletmuseum.org

Ако сте ценител на един от най-важните и функционални  предмети на бита, „Музеят на тоалетните“ в Делхи, Индия несъмнено ще привлече вашето внимание. Странното място събира „историята на тоалетната“ през вековете.

Тук ще намерите богата колекция от санитарни съоръжения, направени от дърво, метал, пластмаса и порцелан. Може би си задавате въпроса защо точно в Индия? Отговорът се крие в самата цел на музея и неговите експонати- популяризирането на тоалетната и хигиенните навици в най-бедните райони на Индийския субконтинент.

Музей на фалосите

музей на пениса

Източник: en.wikipedia.org

От  хигиената плавно преминаваме към друга важна тема – пенисите. И докато Божидар Димитров се опитва да прослави родния си Созопол с намиране на антични глинени фалоси, то в Исландия отдавна са му намерили цаката, като са съградили цял музей, посветен на мъжкия полов член.

„Музеят на фалосологията“ (“Музеят на пениса”) се намира в малкото рибарско градче Хюзавик, в северната част на Исландия и за учудване не е построен от някоя стара мома, а от учителя по испански и история Сигурдур Хиартарсон.

Идеята го осенила, когато получил за подарък камшик, направен от сушен телешки пенис. Впоследствие допълнил колекцията си с мъжки атрибути от кит, кон, бяла мечка, кашалот и други представители на животинския свят. Човешки фалоси в музея няма.

Музей на менструацията 

музей на менструацията

Източник: mum.org

Следващите редове не са препоръчителни за слабото, мъжко сърце и най-вече очи. Слава Богу, природата е направила голяма услуга на мъжете, спестявайки им това изумително нещо, наречено „менструален цикъл“.

Именно на този физиологичен процес се е посветил Музеят на менструацията и женското здраве във Вашингтон. В него могат да се видят изложби, проследяващи историята на дамските превръзки и тампоните, а също така е изследвани и отношението на хората към менструацията през вековете.

Музей на средновековните инструменти за мъчения

музей на средновековните мъчения

Източник: youtube.com

Сега нека отправим поглед назад към една вече отдавна отминала епоха- Средновековието. В съзнанието ви изскачат образи на средновековни рицари с бляскави доспехи и приказни принцеси?

Нищо подобно, поглеждаме към Музея за средновековните инструменти за мъчения в Чехия. Тази забележителност се е превърнала в рай за садистите и ад за хората със слаби нерви. Експозицията демонстрира десетки съоръжения за изтезания и болка.

 Музей на съмнителните медицински съоръжения

 Добра новина за всички хипохондрици. Вече има място под слънцето и за тях, а мястото е  Музеят на съмнителните медицински съоръжения в Минесота. Това кътче отваря вратите на въображението в света на медицинските приспособления от всякакъв характер. Заповядайте да изпробвате някои от тези изчанчени инструменти за които се смятало, че лекуват главоболие, хрема, крив нос или алармираща простата.

Музей на вибратора

музей на вибратора

Източник: plus.google.com

И нека завършим с нещо отново за дамите, които очевидно са облагодетелствани в това виртуално пътешествие –  Античен музей на вибратора в Сан Франциско. Освен че има богата колекция на древни вибриращи играчки, използвани в миналото за лечение на истерични жени, тук е показан и първият вибратор на ток.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account