facebook

Начините по които да подобрим храносмилането си

грах с моркови

Започвате да мислите за храносмилателната си система едва тогава, когато почнат да ви безпокоят стомашни разстройства, киселини или болки в корема. Твърде късно! Има златни правила, които подобряват храносмилането и помагат да избегнете неприятните симптоми:

Дъвчете старателно

Процесът на храносмилане започва с първата глътка. При първото дъвчене в устната кухина започва да се произвежда слюнчена амилаза в слючените жлези. Когато ядете храната, амилазата започва предварителното усвояване на въглехидратите. Затова е важно внимателно и старателно да дъвчим. Небрежното дъвчене може да доведе до подуване на стомаха и лошо храносмилане.

Яжте по-малко, но по-често

Този принцип е добре известен на всички на режим. Приемът на храна 4-5 пъти на ден в малки порции е за предпочитане по много причини. На първо място трябва да посочим, че когато има проблем с храносмилателната система, диетолозите препоръчват умерено хранене. Ограниченото количество на консумирана храна действа добре на стомаха, черния дроб и червата.

Също така не яжте между приемите на храна. Дайте на стомаха си 3 часа спокойствие и той ще ви се отблагодари с добро храносмилане, без подуване и болки. Трябва да знаете и че вечерята, която сте изяли късно (не по-малко от 2 часа преди сън), остава в стомаха до сутринта. Това е така, защото в края на деня не достигат ензимите, които отговарят за това храната да стигне до края на храносмилателната система.

Същото се отнася и за нощната закуска – грози ви непреработена храна и болки. Стомахът ще ви бъде благодарен, ако през нощта му дадете почивка, около 12 часа.

Не избягвайте закуските

Първият прием на храна се явява сигнал за вашата храносмилателна система и ензими, че е време да започнат своята работа. Ако не закусите, няма да задействате този механизъм. Важно е и какъв точно ще бъде първият ви прием на храна. Направете така, че в чинията ви да има фибри – те подобряват обмяната на веществата и се справят отлично със запека. Високо съдържание на фибри ще откриете в пълнозърнестия хляб, плодовете, зеленчуците, зърнените храни.

Използвайте треви и подправки

Храносмилането може да се подобри и с помощта на подправките. Полезни са куркумата, розмаринът, майораната, джинджифилът, копърът. За здрав стомах помагат зеленият чай, ментата, глухарчето, жълт кантарион. Какво още? Пийте много негазирана вода, в това число и чаша преди хранене.

Откажете се от газираните напитки, ограничете алкохола и избягвайте черното кафе на гладно -дразни лигавицата на стомаха.

Не забравяйте за пробиотиците

Бактериалната флора е много важна – без нея не би имало правилно храносмилане и усвояване на хранителните вещества. Тя трябва редовно да се възстановява, особено когато е запушена, например след лечение на антибиотици. Може да я обогатите с ферментирали млечни продукти като кисело мляко например.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account