facebook

Незабравими заглавия от вестник “Старт”

Когато фитнесите в България бяха дефицит, любимо занимание на мъжете у нас беше да събират плакати на отборите от вестник “Старт”. Нека видим някои исторически заглавия на легендарното спортно издание, свързани с емблематични успехи на българския футбол:

вестник Старт

Забележете семплия начин на изразяване на тогавашните медии. Вероятно кацането на Армстронг на Луната е било отразено като “Човек стъпи нависоко. Много нависоко.”

 

Нигерия България

На 21 юни 1994г. в Далас започваме участието си на световното в САЩ с катастрофалното 0:3 срещу Нигерия. “Като истински мъж Хрсто Стоичков удържа своето обещание и си обръсна главата “нула” номер – номерът на българските голове срещу Нигерия. Но ако се реабилитира срещу Гърция, “Старт” му обещава една чудесна перука по избор”, пише саркастично тогава водещият ни спортен вестник. Всички смятат, че сме отишли на световното като обречени. Но именно оттук започва нашата приказка…

 

България Гърция

След гафа с Нигерия разярените ни момчета си го връщат на съседите от Гърция. И то как – с 4:0! Първа победа на световно първенство и надежда, че може да постигнем нещо в Америка…

 

САЩ 94

Победата над Гърция явно ни се услажда и следват успехи над Аржентина, Мексико и дори… световният шампион Германия! България е на полуфинал на световно първенство, а всички българи са в делириум! “Шофьор се напи върху преобърнато трабантче, ватманка вееше трибагреник над преобърнат трамвай”, пише “Старт”, описвайки “пиянството на един народ”.

 

България Германия

И още отзиви от една от най-великите победи във футболната ни история.

 

ЦСКА Ювентус

През 1994 г. българският запалянко става свидетел на друга голяма победа на български отбор срещу европейски гранд – “детската градина” на ЦСКА трябва да се изправи срещу една от най-могъщите селекции на бъдещия европейски шампион Ювентус, воден от убийствения тандем Раванели-Виали (резерва е бъдещата легенда на клуба Алесандро дел Пиеро). В крайна сметка “бебетата” на Божил Колев побеждават италианците с 3:2, като след мача треньорът Марчело Липи възкликва: “Може и да приличам на Пол Нюман, но сега ме интересува как да опазим в Торино тези български уж деца!”

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account