facebook

Нещата, които дължим на шотландците

Шотландия

Шотландия е малка страна с население от около 5 милиона и половина души. Но макар и малко като брой, жителите на планинската държава са подарили на света много полезни изобретения. Нека видим списък с нещата, които са измислени от шотландците:

Велосипедът с педали

Съвременният модел на велосипеда с педали е бил изобретен през 1839 година от Къркпатрик МакМилан, който живял в малко селце в графство Дамфришър, Шотландия.

Телевизията

Независимо че телевизията е резултат от работата на много изобретатели, шотландецът Джон Лоуги Бърд е един от пионерите. Той е известен като първият човек, който е предал черно-бяло изображение на обект от разстояние. На снимката (по-долу) виждате първото изображение, възпроизведено от устройството на Бърд.

BBC

BBC е най-старата национална излъчваща организация, основана от шотландеца Джон Рейс през 1922 година.

Шерлок Холмс

Знаменитият литературен персонаж е създаден от Артър Конан Дойл, който е роден през 1859 г. в Единбург.

Хокеят на лед

Макар за родина на съвременния хокей на лед да се смята все още Канада, за неговото раждане са способствали шотландците. През 1800-те шотландските войници пристигнали на служба в Канада, носейки със себе си хокея на трева, а след това започнали да играят на него и на лед.

Тостерът

Първият модел електрически тостер бил разработен през 1893 година от Алън Макмастър от Единбург. Тостерът се наричал The Eclipse (Затъмнението).

първото телевизионно изображение

Първото телевизионно изображение, получено от устройството на Бърд.

Мармаладът

Първият мармалад бил приготвен от Джанет Кейлър от шотландския град Дънди още през 18 век. Жената просто сварила портокали със захар, а сладкият вкус така се харесал на всички, че през 1797 година семейството открило първата фабрика за производството на мармалад.

Макадамовият път

Технологията на строителство на пътища с макадамова настилка била разработена от шотландския инженер Джонлаудон Макадам (1756-1836).

Аспиринът

Доктор Томас Джон МакЛагън разработил аспирина през 1876 година в Дънди, Шотландия.

Водонепроницаемият плат

Водонепроницаемият плат бил патентован от шотландеца Чарлз Макинтош през 1823 година.

Марката Speedo

Световноизвестната австралийска фирма за плувни стоки била основана от Александър Макрей, родом от Шотландия, който емигрирал в Австралия през 1910 година.

Олимпийските игри за роботи

Олимпийските игри за роботи са вече реалност. Първите съревнования са били през 1990 в Глазгоу, като в тях са взели участие 68 роботи от 12 страни.

Бирата Kirin Ichiban  

Бирата Kirin Ichiban се позиционира като японска премиум бира, но всъщност пивоварната на тази компания била основана от шотландеца Томас Блейк Гловър, който живял в Япония през 1800 г.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account