facebook

Няма такива скръндзи…

чичо Скрудж

Тези богаташи не са родени в Габрово, но пък са страшно пестеливи:

Гениалната американска финансистка Хенриета Хоуленд Грийн оставила след смъртта си огромно състояние. Цял живот тя се хранела с каши и живяла в най-бедните квартири в Чикаго. Когато трябвало да ампутират крака на сина ѝ, “пестеливата” Хенриета няколко дни търсела безплатна болница. Починала от сърдечен удар на 82 години, когато научила, че домашната работничка купила твърде скъпо мляко.

Нефтеният магнат Джон Пол Гети, един от най-богатите хора в света, преди 30 години карал гостите да си плащат за ползване на телефона. Когато отвлекли внука му, Джон отказал да плати откупа. После, като му пратили парче от отрязаното ухо на внука му, той се пазарил с престъпниците и платил близо 6 пъти по-малко.

Основателят на скандинавска компания за производство на опаковъчен материал Ханс Раусинг е милиардер с 8 милиарда долара, който е известен с жестоките си пазарлъци в магазините. А преди няколко години си купил 12-годишна поддържана руска “Нива”.

Най-богатият швед Ингвар Кампрад натрупал първоначален капитал в училище, купувайки офис консумативи на едро и препродавайки ги на съчуениците си. Той пътува в градския транпосрт и се храни в евтини ресторанти. Кара подчинените си да пишат от двете страни на листа хартия. Работният му стол е на повече от 30 години.

Филмовият режисьор Майкъл Уинър по няколко пъти използва пощенските пликове и разрязва тубичките с паста за зъби, за да изкара остатъка от там. Състоянието му се оценява на 72 милиона долара.

Британският милионер Николас фон Хоогстратен суши използваните пакетчета чай и ги вари наново. Състоянието му надхвърля 800 милиона долара.

Както виждате, тези скръндзи имат милиони, но пресмятат всяка стотинка, пазарят се и пазаруват с отстъпки. Знаете ли защо? Защото няма малко или много пари. Има просто пари! Не си мислете, че има “малко” пари, където важат едни правила и “големи” пари, където царят други правила.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account