facebook

Обичайни думи, кръстени на известни хора

Площади, улици и дори цели градове носят имената на популярни личности. Но историята знае случаи, когато имената на известни хора са дали наименованията на определени думи, за които не сме и подозирали. От мавзолея, та чак до блутуута:

Мавзолей

думата мавзолей

Днес всички знаят мавзолеите като монументално погребално съоръжение, което строили в чест на знатни покойници. В мавзолеите не само поставяли останките на мъртвите а понякога в тях строили и възпоменателни зали. Произходът на думата “мавзолей” датира от 4-ти век и идва от името на кирийския цар Мавзол. След неговата смърт сестра му вдигнала впечатляваща гробница и този първи мавзолей станал едно от 7-те чудеса на античния свят.

Бегония

Шарл Плумие

Шарл Плумие, френски кралски ботаник и изследовател, бил известен с това, че кръщавал растения в чест на свои приятели. По време на една експедиция в Южна Америка през 1669 г. той донесъл нови, непознати растения. Плюме открил фуксията, която нарекъл в чест на немския доктор и ботаник Леонард Фукс. Магнолията кръстил на френския ботаник Пиер Магнол, а бегониите наименувал на своя покровител Мишел Бегон – бивш губернатор на френската колония на Хаити.

Силует

Етиен Дьо Силует

Думата “силует” отдавна е обичайна в съвременния свят, но нейното произхождение е много странно и малкоизвествно. Думата идва от името на Етиен Дьо Силует – френски министър на финансите , който предприел серия икономически санкции по време на Седемгодишната война. Заради скъперничеството на министъра, започнали да правят негови карикатури, като рисували очертанията му на фона на негов портрет. Тези карикатури-силуети бързо станали много популярни.

Гупи

Джон Гупи

Рибките гупи са може би най-разпространеният вид аквариумни рибки. Не всички знаят, че те са кръстени на Робърт Джон Лечмър Гупи – британски натуралисти, който изпратил екземпляри от този вид от Тринидад в Музея на естествената история в Лондон.

Шрапнел

Хенри Шрапнел

Експлозивните артилерийски боеприпаси са широко използвани за поразяване на жива сила по време на войните през 19-ти век. Кръстени са в чест на своя създател – генерал-майор Хенри Шрапнел (1761 — 1842). Дори по време на Втората световна война, десетилетия след неговата смърт, снарядите се поризвеждали по принципа, разработен от британския офицер.

Никотин

Никотин

Никотинът, този мощен алкалоид, носи името на растението Nicotiana tabacum, което от своя страна е кръстено на френския посланик в Португалия Жан Нико Де Вилмейн, който през 1560 г. изпратил тютюн и семена в Париж. Той рекламирал лечебните свойства на това растение, а пушенето се считало, че предотвратява заразяване с чума.

Блутут (blue tooth)

Блутут

Технологията за предаване на информация между устройства Bluetooth, която в превод означава “син зъб”, днес се използва практически навсякъде. Разработена е от компанията Ericsson и носи името на Харалд I Синезъби, който обединил воюващи племена от Дания и Норвегия. Този крал се отличавал с тъмния цвят на зъбите си.

Сандвич

думата сандвич

Двете филии хляб с колбас или месо между тях отдавна е с култов статут в много части на света. Въпреки това, произходът на думата “сандвич” е малко известен. Джон Монтагю, 4-ти граф на Сандвич, бил държавник от 18-ти век и запален картоиграч. Толкова запален, че му било трудно да прекъсва картите дори да обядва. Затова графът карал слугите си да му носят на масата за хапване парче месо с две филии хляб. Така получил името си знаменития сандвич.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account