facebook

Обичайни думи, произлезли от фамилии

В нашия език има много думи с интересна и занимателна история, която заслужава да се проучи. Ето няколко примера за наложени термини и названия, които са възникнали от фамилии:

Саксофон

саксофон

Снимка: pixabay.com/Unsplash

Изобретателят на саксофона Адолф Сакс първоначално кръстил своя инструмент “мундщучен окифлейд”. Името “саксофон” (от фамилията Сакс и “фон” – “звук”) били предложено няколко години по-късно от композитора Хектор Берлиоз, на когото видимо било трудно да произнася думите мундщучен окифлейд.

Хулиган

Хулиган е фамилията на ирландско семейство, живяло в средата на XIX век в предградието Саутуърк и известно с буйния си нрав. Те толкова често привличали вниманието на полицията, че станали нарицателни за шумно нарушение на обществения ред. Главният немирник бил Патрик Хулиган, който не слизал от полицейските сводки и вестникарските хроники.

Сандвич

сандвич

Снимка: pixabay.com/Tarmtott

Джон Монтагю, четвърти граф на Сандвич, бил особено известен с пристрастието си към хазаратни игри. Неговото “изобретение” се случило през 1792 г., когато графът бил силно увлечен от играта на крибидж. Играта поглъщала цялото му внимание и графът дори нямал сили да си направи нещо за ядене. Затова той заръчал на прислугата да му донесат парче месо между две филии хляб – за да не си изцапа ръцете и да може да продължи да играе.

Околните забелязали естравагантния начин да ядене на месо и дали защото наистина било удобно или пък било измислено от известен човек, те също започнали да си поръчват хляб по “сандвички”. Така и дошла модата да се яде на крак.

Граф Монтегю се занимавал активно и с подготовката на околосветското пътешествие на Джеймс Кук. Кук дори нарича Хавайските острови в чест на лорда – Сандвичеви острови. Названието Южни Сандвичеви острови е запазено и до днес.

Бойкот

Чарлз Бойкот

Карикатура на капитан Чарлз Бойкот. Източник: en.wikipedia.org

От 1801 г., когато Ирландия загубила последните следи от независимост, ирландските селяни  били принудени да работят върху земя, собственост на британците. Самите земевладелци живели в Англия и в Ирландия действали чрез своите агенти. Агентите получавали заплата в зависимост от събраната от селяните аренда, като се опитвали да изстискат от тях и последното пени.

През 1879-1880 г. реколтата била слаба и Ирландия била заплашена от глад, но агентът на един от земевладелците в графство Мейо капитан Чарлз Бойкот отказал да намали данъците на местните селяни. Вместо насилствени методи, работниците прибегнали до невиждана досега мярка – те игнорирали агента, отказали да работят за него, не забелязвали изобщо присъствието му, сякаш не съществувал.

Тогава Бойкот наел 50 души от съседни графства да приберат реколтата му, а охраната им в крайна сметка излезнала повече от приходите от реколтата. Впоследствие фамилията на агента придобила преносен смисъл.

Шарлатанин

Смята се, че думата идва от името на френския лекар Шарл Латан. Той правел безсмислени операции, като обещавал пълно възстановяване, но след като получавал парите си, изчезвал. А състоянието на нещастните пациенти се влошавало.

Галимация

Френският лекар Гали Мат вярвал в лечебната сила на смеха. Той лекувал пациентите си със смях, като им разказвал анекдоти и най-различни глупости, тоест с “галимации”. Първоначално думата се използвала само в жаргона на студентите, но в крайна сметка получила обща употреба.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account