facebook

“Обяд върху небостъргач”. Историята на една снимка.

Обяд върху небостъргач снимка

“Обяд върху небостъргач” (Lunch Atop a Skyscraper) е снимка на американския фотограф Чарлз Клайд Ебет, направена на 20 септември 1932 г. по време на Голямата депресия. С право се смята за една от най-добрите фотографии в света и за символ на индустриализацията през XX век. На нея са уловени 11 работници, седящи върху стоманена греда с висящи крака, без никакви предпазни мерки. Работниците си обядват непринудено и си приказват спокойно един с друг, като че ли под краката им няма огромна бездна. Впрочем, 260 метра височина във времена на повсеместна беразботица плашела хората по-малко, отколкото глада. Тогава хората са били готови да се борят хляба си и да приемат всякаква работа, независимо от проблемите със сигурността им.

Снимката е направена на 69-ия етаж на “Рокфелер Център” в последните месеци на строителството. А ето на каква височина обядвали мъжете всъщност.

Рокфелер център

Какво обаче следва след един вкусен обяд на свеж въздух? Следва логичното:

Мъже спящи върху греда

Не само яли, но и спали. Тази снимка, озаглавена “Мъже, спящи върху греда”, е направена 15 минути след първата и е не по-малко легендарна.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account