facebook

Олимпийската шампионка Станислава Валасевич била и мъж, и жена

Станислава Валасевич

Когато била на три месеца полякинята Станислава Валасевич, олимпийска шампионка от 1932 г. на 100 метра бягане за жени, се мести със своето семейство в Америка. Тя дори имала желание да получи американско гражданство, но в последния момент променила своето решение и заиграла за родината си.

Титлата “най-бърза жена на планетата” ú донесла огромна популярност в Полша – три последователни години Станислава била избирана за най-добър спортист на годината. Валасевич държала световните рекорди на 60 и 100 метра, но през 1936 г., на Олимпиадата в Берлин, неочаквано финишира втора след американката Хелън Стивънс.

Това поражение било толкова неочаквано, че Стивънс дори била обвинена в принадлежност към мъжкия пол – проверката обаче показала, че е жена. Тогава Станислава Валасевич окончателно се премества в САЩ, сменя името и фамилията си на Стела Уолш и продължава да се състезава на най-високо ниво до 40-годишна възраст.

През 1947 г. тя се омъжва за боксьора Нийл Олсън, но скоро двамата се развеждат. През цялата си кариера Станислава не предизвиква никакви подозрения, но след смъртта й лъсва шокираща истина: атлетката неволно става свидетел на въоръжен грабеж и бива убита, а при аутопсията в моргата се разкрива, че тя е имала едновременно и мъжки, и женски полови органи. Бившият ú мъж отказва всякакви коментари. Любопитното е, че са запазени много стари документи, включително акт за раждане, където Станислава еднозначно е определяна за жена.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account