facebook

Онези неща от спорта за които винаги сте се чудели

олимпийските кръгове

Дори и най-заклетите фенове на спорта не знаят всичко за отделните спортни дисциплини. Ако гледате голям спортен форум, вероятно у вас ще възникнат редица въпроси относно загадъчното поведение на спортистите, тайнствените им ритуали и много други детайли от съревнованието. Нека повдигнем завесата на тайните на спорта:

1. Какъв е този бял прах, с който си мажат ръцете гимнастиците?

Този прах е магнезий. Той премахва влагата от ръцете, която може да доведе до падане и улеснява плъзгането, в резултат на което движенията на гимнастиците стават далеч по-лесни.

 2. Чуват ли музиката състезателите по синхронно плуване под водата?

Да. Затова в басейна са интегрирани специфични високоговорители. Френската синхронистка Марго Шретьен потвърждава: “Звукът, естествено, не е като в слушалки, но всичко се чува нормално”.

3. Защо преди старта плувците се потупват по раменете?

За много спортисти това потупване е обикновен ритуал, свалящ нервното напрежение. Някои, впрочем, твърдят, че тези потупвания ускоряват циркулирането на кръвта, което преди старт не е никак излишно.

4. А защо някои плувци са с по две шапки?

Втората шапка затиска гумата от очилата за плуване, така че те да са по-плътни и да не рискуват да се изплъзнат.

5. Каква е температурата на водата в олимпийските басейни?

По стандартите на Международния олимпийски комитет температурата на водата в олимпийските басейни трябва да бъде между 27 и 28 градуса по Целзий.

6. Защо олимпийските полета на хокея за трева са сини?

Полетата на хокея за трева са покрити с изкуствена трева. Синият цвят за пръв път е използван на Олимпиадата през 2012 в Лондон, защото синьото покритие по-добре контрастира с жълтата топка и това удобство за зрителите, съдиите и самите играчи. Преди спортистите играли на зелено поле с бяла топка.

гимнастичка

7. Защо в тениса броят така странно – 15, 30 40 гейм?

Първоначално системата за броене била свързана с положението на часовниковите стрелки, отчитащи точките по четвъртини – 15 минути, 30, 45 и накрая 60. По-късно през XIX век във Франция с развитието на тениса цифрата 45 била заменена с 40 – предполага се, че за да се произнася по-лесно резултата. Правели са се няколко опита системата за изчисление да се замени с по-просто броене – от 1 до 4 – но без успех.

8. Защо американският футбол не е част от олимпийските игри?

Американският футбол е популярен основно в САЩ. Затова в МОК решили, че да включват в олимпийската програма спорт, който е интересен само за жителите на една страна, няма смисъл.

9. Какво символизират петте олимпийски кръга?

Те символизират единството на петте континента, макар нито един от тях да не е символ на конкретен континент. Цветовете на кръговете – син, червен, жълт, зелен, черен са избрани като най-често срещаните на знамената на държавите по света.

10. Какви видове спорт включва модерният петобой?

Модерният петобой е вид спорт, произлизащ от военните тренировки през XIX век. Фактически, той пресъздава ситуациите, с които трябвало да се сблъсква един офицер, преминавайки през вражеските редици. В него влизат конен спорт, стрелба, фехтовка, плуванне и бягане.

11. Колко тежи златният медал?

На игрите в Рио 2016 златните медали тежаха 500 грама. Състояха се от 92,5 % сребро, 6, 16 % мед и едва 1,34 злато, което се използва само за покритие. По този начин всеки златен медалист в Рио получи 6.7 грама 24-каратово злато.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account