facebook

Онези реплики, които умният човек не казва

тихо

Снимка: pixabay.com

Език мой – враг мой! Понякога изтърсваме някоя словесна глупост и после дори не се усещаме колко груби сме били. А събеседникът може и да не се обиди, но лошото чувство остава. Вижте тази подборка на реплики, които е по-добре да не казваме, независимо с кого общуваме:

“Охо, отслабнал си!”

Супер комплимент. Особно приятно е да го чуе човек, който винаги се е срамувал от излишните си килограми. Или пък обратно – който никога не се е смятал за пухкав. Излишното напомняне за проблемите е най-добрият начин да си спечелите недоброжелатели. Друго нещо е ако човек се похвали сам – тогава, естествено, вашето одобрение ще е съвсем на място.

“Не се обиждай, но…”

Двойното отрицание все още не е довело до нищо добро. Започвайки така, вие вече настройвате събеседника си към самозащита. Всичко, което кажете по-нататък, вече няма да има никакво значение за слушателя: той ще запомни само основния смисъл. Не използвайте тази реплика, ако не искате съзнателно да изгубите събеседника си.

“Нелоша идея”

Как само звучи – нелоша идея. Особено ако е произнесено с равнодушен тон. Какво значи изобщо? Харесало ви е? Не ви е харесало и просто не искате да обидите? Не се страхувайте да бъдете категорични в своите съждения. Това е много по-добро решение, отколкото да оставите събеседника си в недоумение.

“Може и да бъркам, но…”

Още един начин да обезсмислите всички следващи думи. Не се опитвайте да се застраховате от всички възможни грешки – никой няма да го оцени. Съмнявате се във верността на своите мисли, но смятате, че трябва да ги изкажете? Махнете от речника си “спасително” думи и фрази. Увереността е това, което хората помнят на първо място.

“Изглеждаш уморен”

Уморените хора са много привлекателни – натежали очи, сплъстени коси, проблеми с концентрацията и те, разбира се, се радват да видят всички околни. Констатацията “изглеждаш уморен” не е помогнала никому. Една такава реплика може да прецака настроението за цял ден, ето защо трябва да я махнете от речника си веднъж завинаги.

“Както е известно, много хора…”

На кого е известно? И кои са тези хиляди осведомени хора? Построявайки репликата си по този начин, самите вие показвате своята неосведоменост по темата. Знаещия материала човек не прибягва до такива неясни формулировки, които само отвличат вниманието на събеседника.

“Не беше за теб (Не ти подхождаше)”

Аха, вашият събеседник въобще не разбира от хора и проблемите с неговата собствена самооценка го карат да си избира партньор от по-нисък ранг. В крайна сметка, именно така звучи тази реплика отстрани. Идеалният вариант е изобщо да не се месите в чуждите отношения, но ако вече сте го направили, постарайте се да избягвате подобни клишета.

“Може и да го направя”

Още в началото с тази частица “може” казвате на събеседника си, че не смятате да го направите. Може да употребявате тази фраза само в крайно ограничените случаи на: ако ви заплашват или ако изобщо не мислите когато говорите.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account