facebook

Онова, което може би не знаеш за ръчния часовник

ръчен часовник

Изображение: watchtime.com

В днешно време с лекота може по всяко време да научим две неща – с кого е спала този път Русата Златка и колко е часът. И ако първото ни бива ежедневно натрапвано от медии с уринарни окраски, то сверяването на актуалното време може да стане и от мобилния телефон, и от служебния или домашен компютър… Затова, в последните години носенето на ръчен часовник вече не е необходимост, а въпрос на стил. Тук са събрани някои любопитни подробности от историята на ръчното бижу. 

Ако пъхнете часовник в устата си (да, странно е) и плътно запушите с ръце ушите си (продължава да е странно), вместо тихото и монотонно тиктакане, би трябвало да чуете силни и тежки удари.

***

В процеса на изработка на стандартен ръчен часовник взимат участие най-малко 20 души.

***

Повечето часовникови части се произвеждат в швейцарски заводи с модерни машини и автоматизирано оборудване. Само няколко елитни производители си позволяват да произвеждат някои от моделите си с напълно ръчна изработка.

***

Историята на световноизвестните швейцарски часовници Tissot започва през 1853 г. в малка провинциална работилница “Шарл Тисо и син”, в която се трудели бащата Шарл и синът му Емил Тисо. Усърдието им дало резултат и тяхната продукция започнала да се отличава от конкуренцията с отличното си качество и прецизност.

Логично, семейството получава своя шанс за  международен пробив, след като през 1858 г. взима участие в голям проект за изготвяне на часовници за руските офицери. Така марката “Tissot” става официален доставчик за Руския императорски двор, а специално за офицерите на Императорската гвардия Tissot пускат т.нар. „императорски часовници”, на които е гравиран герба на Руските императорски полкове.

Доставките продължават чак до болшевишката революция през 1917 г. , а след нея марката продължава развитието си и в други страни, като за желта Емил Тисо лично обикаля из 53 държави в търсене на нови пазарни ниши. Днес компанията има над 150 клона в различни части на света, като се смята, че само за година се продават около милион часовници от доказания швейцарски бранд.

***

Мнозина смятат, че името на прословутите швейцарски часовници “Swatch” произлиза от “Swiss Watch” (“Швейцарски часовник”). Но както казва един от основателите на компанията Джордж Хайек, това не е така. Името идва от “Second Watch” (“Втори часовник”).

***

Всяка година в света се произвеждат повече от 1 милиард часовници. 60 процента от производството е съсредоточено в Япония.

***

Най-скъпият часовник в света е 201 Karat Chopard, който е на стойност  $ 25 милиона. Кощунствената му сума се дължи на това, че в основата му са 201 каратови диаманти.

***

По-малкият брат на султана на Бруней Принц Джефри притежава една от най-ценните колекции ръчни часовници в света. Тя се състои от едва 10 тиктакащи екземпляра, но всичките са златни и инкрустирани със скъпоценни камъни. За нея Джефри дал 5,2 млн $.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account