facebook

Онова, което нямаш търпение да научиш за кихането

 

Знаем, че кихането е тема, която адски много те вълнува, затова ти приготвихме интересни факти за процеса, предизвикван от дразненията в носната лигавица:

– кихането не звучи еднакво по света. Ако на български звучи като “Апчих”, то в английския наподобява «Achoo», при френския е «Аtchoum», германците кихат с «Hatschie», испанците с «Аchu», италианците си дразнят лигавицата с «Еtchiu», а поляците с «Apsik». Поляците май са най-близо до нас.

– поздравът, който следва след кихане, в различните страни също е различен: в повечето страни, както и у нас, си пожелават здраве, но в англоговрящите страни си казват “Бог да те благослови”. В Индия кихането се счита за признак, че човек е здрав.

– човешкият нос прозвежда по чаша и половина слуз на ден.

– игуаната е най-кихащото животно на планетата. С кихането гущерът се отървава от солта, която се образува в резултат на храносмилането.

– кихането е свързано с автоматични рефлекси. Тоест, щеш не щеш, не можеш да спреш кихавицата си.

– никога не си запушвайте носа преди кихане, това е опасно! По време на кихане скоростта на въздуха, който излиза през носа и устата ни, е близо 70 км/ч. Ето защо, ако го спрем, в резултат на налягането може да се стигне дори до спукване на тъпанчетата.

– при повреда на долната част на мозъчния ствол, човек може да загуби способността си да киха. Но пък ще може да продължи да свири на пиано.

– когато кихаме, ние произвеждаме 40 000 капчици със скорост 44,8 м / сек.

– хората могат да кихат в съня си, без да осъзнават, че кихат.

– тези, които кихат на обществени места без да си прикриват устата, могат да лепнат микроби на 150 човека, намиращи се наоколо.

– 35 процента от хората кихат при внезапна ярка светлина.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account