facebook

Особености на японската култура

С основание може да наречем Япония люлката на странната мода. От “страната на изгряващото слънце” сме свикнали да “изгряват” какви ли не приумици, които нормалното човешко съзнание трудно възприема. Сега ще направим една бърза дисекция на особеностите на японската култура и начин на живот:

Престъпността

якудза

Въпреки легендата за всевластната и жестока якудза, процентът на престъпност в Япония е много ниска (по-ниска е само в Монако). Всички оръжия – от пистолети до церемониални мечове – бъдете сигурни, се регистрират в полицията.

И все пак, ако някой се озове на подсъдимата скамейка, твърде вероятно е да приключи с осъдителна присъда. В Япония все още е в сила смъртната присъда, която обикновено се извършва чрез обесване. На година се екзекутират по 2-3 души, а изпълнението на присъдата се извършва само няколко часа след обявяването й.

Работата

японски работници

Японските работници се славят като изключително дисциплинирани и работливи. Въпреки това, образът на бизнесмена-алкохолик често може да бъде забелязан по местните барове. И макар японците хич да не пестят сакето в чашите си, истината е, че колкото и да пият вечер, сутрин винаги пристигат на време на работа, спретнати и свежи като краставички. В допълнение трябва да се отбележи, че следобедната дрямка е нещо нормално за японската култура, дори е насърчителна. Смята се, че човек, който за малко облегне лакът на бюрото, по-трудно се изтощава и е по-съсредоточен върху своите дела.

Хикикомори – изгубеното поколение

хикикомори

С термина “хикикомори” (затваряне, отдръпване) се наричат младите хора, които са се оттеглили от обществения живот и не желаят да комуникират с външния свят. Във всяко общество има обособена асоциална група, но това, с което поразяват японските “отшелници” е младата им възраст. Няколко са обективните причини за появата на огромен брой хикикомори: на първо място, разбира се, интернетът. На второ, чудовищното натоварване в образователните институции, на които малко хора издържат Не са за пренебрегване и силно любящите родители, които не желаят децата им да напуснат “семейното гнездо” до дълбока старост.

Яеба или как се погрознява зорлем

яеба

В цял свят кривите и стърчащи кучешки зъби се считат за дефект. Японците обаче ги намират за по детски невинни и чаровни, затова много момичета от азиатската страна са готови да похарчат сериозни пари, за да им сложат фалшив вампирски зъб. Новата странна мода се нарича “яеба” (буквално “двоен зъб”) и е на път сериозно да разклати традиционните представи за естетика.

С чело като от “Стар трек”

бейгълхед

Но стремежът на японците към доброволно поуродяване не се изчерпва само с яебе-то. Друга особняшка практика на иначе толкова симпатичните азиатци е да си инжектират подкожен “геврек” на челото и така да заприличват на извънземни. Мотивите им за безумната прищявка, наречена “бейгълхед”, са трудно разбираеми, но добрата новина е, че след около два дни инжектирания физиологичен разтвор се абсорбира от тялото и подутото чело спада.

 Вижте още: Това може да се случи само в Япония

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account