facebook

Откъде идват “гвоздеят на програмата” и други интересни изрази

Тома Неверни

Картината “Тома Неверни” от Караваджо.

Тези изрази имат интересна история и разказват малкоизвестни подробности от нашето минало:

Коя възраст по правило се счита за балзакова?

Изразът “балзакова възраст” възникал след излизането на романа на Балзак “Тридесетгодишната жена”. За “балзакова възраст” се приема именно тридесетата година.

Откъде идва изразът “Здрав дух в здраво тяло”?

Изразът “Здрав дух в здраво тяло” първоначално бил взет от сатирата на римския писател Ювенал и бил отговор на това какво трябва да желаят хората от живота: “Трябва да се молят на боговете, за да имат здрав дух в здраво тяло”. Предполага се, че на основата на тази строфа лежи известната в Древен Рим поговорка: “В здраво тяло здрав дух е рядко явление”.

Как шведите наричат шведската маса и шведската стена?

Шведската маса самите шведи наричат закускова или сандвичева. Терминът, обозначаващ в шведския език ведската стена, се превежда като “рамка с греди”. Нищо не знаят в тази страна и за шведското семейство – мнението, че шведите по-често от другите народи практикуват съвместно съжителство на трима и повече души, се явява заблуждение.

Коя реплика Шерлок Холмс не е казвал никога?

Репликата “Елементарно, Уотсън!”, с която сме свикнали да асоциира Шерлок Холмс, нито веднъж не се среща в оригиналните книги на Артър Конан Дойл. Нея са измислили в една от театралните постановки по мотиви на книга за Холмс, откъдето репликата се прехвърлила във филмите.

Най-вероятно източник на фразата е станал отговорът на детектива «Elementary» в разказа “Гърбушкото – единственият случай на произнасяне на думата от страна на Холмс за цялата библиография.

Откъде идва “изписано ти е на челото”?

Още от 24 век в Русия започнала практиката да се клеймосват челата и бузите на престъпниците. Оттук идват крилати изрази като “изписано ти е на челото” и “заклеймен с позора”.

Откъде идва “да си измиеш ръцете”?

Според евангелието Пилат Понтийски, след като се съгласил относно наказанието на Иисус, си измил ръцете пред тълпата съгласно заповедите на Мойсей и казал: “Аз не намирам никаква вина в Него”.

Откъде идва “Тома Неверни”?

След като апостолите съобщили на Тома за възкръсването на Христос той казал недоверчиво: “Ако не видя на ръцете му раните от гвоздеите и не сложа ръка на ребрата му, няма да повярвам.”

Откъде идва “Гвоздеят на програмата”?

На световното изложение през 1889 година в Париж било планирано откритието на приличащата на гвоздей Айфелова кула, което произвело сензация. От там в нашия език се появил изразът “гвоздеят на програмата”.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account