facebook

Откъде идват имената на европейските държави

флагове на европейските държави

Или защо Лихтенщайн е Лихтенщайн? Българските названия на европейските страни невинаги звучат така, както ги произнасят местните жители. Разликите идват от това, че оригиналните имена са се приспособили към нашата фонетика или за заимствани от другите езици. В някои сличау етимологията е неясна, заради което има една или повече версии за прозхода на топонима. В материала не са включени тези държави, чиито имена произлизат от племената, които са ги създали.

Беларус – името “Бела Русия” през XIII век се е отнасяло за територии, част от които днес се намират в Беларус. Възможно е с думата “бели” да са се обозначавали руските земи, незаети нито от татаро-монголи, нито от литовци.

Босна и Херцеговина – Босна е наречена на река Босна. Херцеговина идва от думата “херцог” (такава титла носели владетелите на областта)

Ватикана – хълмът, на който се намира Ватикана, от древни времена се наричал Vaticanus (от латинското vaticinari — предсказват, пророкуват). Това било място на прорицатели.

Лихтенщайн – В началото на XVIII век земите били придобити от австрийския княз Ханс-Адам Лихнтещайн. Образуваната през 1719 година държава носи неговото име.

Люксембург – името на държавата идва от името на столицата, построена на мястото на древноримската крепост Люцилинбург, което значи “малък град”.

Молдова – от река Молдова. Според легендата, първият владетел на Молдовското княжество нарекъл така реката на своето куче, загинало пов реме на лов. Според учените името идва от древногерманската Mulde – “долчинка”.

Монако – от гръцкото “монойкос.” Така се наричала областта, която била мястото за почитане на героя Херкулес, тук се намирало неговото светилище. Монойкос (от гръцки “живеещият сам”) е едно от прозвищата на Херкулес.

Румъния – от латинското romani – “римски”. Така се наричали месното население, смесено с римляните.

Сан Марино – на името на бягащиея от Далмация християнин Марино, който през 301 година основава тук първото селище. Сан Марино е на-старата независима държава в Европа.

Франция – от името на държавата, основана от племето на франките след V век.

Швейцария – по кантона Швиц, който бил ядрото на първото обединение на местните области в 1921.

Австрия (Österreich) – по времето на Карл Велики в Подунавието била образувана Източната Марка (марка – “погранична земя”)  — Marchia Austriaca. От Austriaca се появило нашето Австрия. Österreich – “източна страна”, защото Австрия се намирала на изток от Франкската империя.

Андора – от баското andurrial – “пустош”.

Ирландия (Éire) – от древноирландското eirinn, което значи “западната земя”, тъй като Ирландия е на запад  в Европа.

Исландия – в превод означава “ледената земя” – така нарекли острова дошлите в IX век нормани.

Испания – от финикийското Хиспанинахад – “земя на зайците” (на тази земя винаги е имало много зайци).

Кипър – името е свързано с растящите тук кипариси.

Литва -от древното название на река Летава, на бреговете на която се намирало най-голямото и най-силно княжество на тази област.

Малта -тук се намиарала финикийската колония Мелита, чието имет произлиза от финикийското malat – “пристанище” или от гръцкото melita – “убежище”.

Нидерлания – в превод “ниската земя”. По-голямата ѝ част е под морското равнище.

Португалия – от града Порто, вторият по големина в страната след Лисабон.

Норвегия – на древноскандинавски думата Norðrvegr  означава “път на север”. По този път по протежението на крайбрежието на днешна Норвегия норманите излизали в Северно море.

Украйна – редица украински историци предполагат, че Украйна произлиза от думаат «країна» («страна»), а представката “у” означава “свой”.

Черна гора – склоновете на местните Динарски планини изглеждат тъмни заради  гъстите иглолистни гори.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account