facebook

Откъде идват имената на известните марки

Ежедневно виждаме имената им по билбордове, реклами, като не се замисляме защо известните марки са кръстени точно така. Оказва се, че  наименованията на някои световноизвестни компании са родени при доста интересни обстоятелства:

Адидас

адидасНай-големият в света производител на спортни стоки е кръстен в чест на основателя на компанията Адолф Даслер – неговият прякор Ади и първите три букви от неговото фамилно име.

 

 

 

Яндекс

яндексРуската интернет търсачка води името си от Yet Another Indexer – още един индексатор.

 

 

 

 

Apple

епълТук нещата са повече от прозаични. Просто ябълкaтa (на английски “apple”) e бил любимия плод на основателя на американската компания Стив Джобс. След три месеца на безплодни опити да се измисли подходящо име за новия бизнес накрая той казал на партньорите си: “Ще кръстя компанията “Епъл”, ако до 5 часа не предложите нещо по-добро.” Apples Macintosh е названието на сорт ябълки, продавани в САЩ.

 

Google

логото на гугълИмето на най-известната търсачка идва от думата Googol – единица, последвана от 100 нули.

Понеже името Googol било заето, предприемчивите студенти трябвало да променят нещо – така след размисъл се родил Google.

Днес, поради ежедневната употреба на думата “google”, тя е добавена в Оксфордския английски речник, а значението й е “използване на търсачката на Google за намиране на информация в интернет”.

HP (Hewlett-Packard)

хюлет пакардСветовната корпорация в сферата на информационните технологии получава названието си след бас между основателите й Бил Хюлет (Bill Hewlett) и Дейв Пакард (Dave Packard), които хвърлят монета, за да решат чие име ще бъде първо в наименованието. Както се досещате, Бил е спечелил…

Кодак

кодак“К” е била любимата буква на основателя на фотографската компания Джордж Ийстман. Затова, той търсел дума, която да започва и да завършва с тази прекрасна буква. Освен това, във всички азбуки “К” се изписва еднакво. В крайна сметка избира думата “кодак”, твърдейки, че такъв звук се чува от фотоапарата по време на снимане.

 

 

Yahoo

яхуYahoo e дума, измислена от писателя Джонатан Суифт (Jonathan Swift) в книгата си “Пътешествието на Гъливер”, с която се определят груб, първичен човек с животински страсти и навици.

Основателите на “Yahoo!” Джери Янг (Jerry Yang) и Дейвид Фило (David Filo) избрали това име, защото сами се наричали yahoo. Днес названието се разшифрова като Yet Another Hierarchical Officious Oracle.

Трябва да се отбележи, че в началото основателите на търсачката не планирали да пишат името ú с удивителен знак. Това допълнение било направено, тъй като в момента на създаване на проекта думата Yahoo вече била регистрирана като търговска марка на друга компания.

 

Xerox

ксероксИзобретателят на лидера в печатните технологии Честор Карлсон (Chestor Carlson) държал в името на компанията да присъства думата “сух”,  защото по това време съществувало само влажно копиране). “Xer”  на гръцки значи сух.

 

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account