facebook

Откъде идват някои популярни изрази

 популярни изрази

Често чуваме или употребяваме тези изрази, но не сме се замисляли откъде всъщност идват.

Парите не миришат

Когато синът на римския император Веспасиан го упрекнал, че е въвел данък на обществените тоалетни, императорът му показал постъпилите средства от този данък и го попитал дали миришат. Синът отговорил отрицателно. Оттам идва и изразът “Парите не миришат”.

Играят ми по нервите

След като в древността лекарите открили нервите в човешкия организъм, те ги кръстили със същата дума, с която се определяли и струните на музикалните инструменти – nervus. Оттам идва и “Играят ми по нервите”.

Синя кръв

Испанското кралско семейство и благородниците били горди от факта, че за разлика от обикновените хора, те са произлезли от вестготите и никога не са се смесвали с маврите, които били проникнали в Испания от Африка. За разлика от смуглото простолюдие, върху тяхната кожа изпъквали бледосини вени, затова те гордо наричали себе си “синя кръв”. Оттогава този израз, с който се определя аристокрацията, станал популярен и в други страни, включително и в България.

Хвърлям прах в очите

При надбягванията в древен Рим често използвана хитрост била този, който е отпред да хвърля прах в очите на следващите и така да ги утежнява. Изразът е станал нарицателен за това да правиш нещо само привидно с цел да заблудиш някого.

Пращам за зелен хайвер

Този израз води началото си от българска народна приказка. В нея жена, която иска да се види със своя любовник, се чуди как да разкара мъжа си от дома за възможно най-дълго време. Затова се престорва на много болна и казва на съпруга си, че единственият лек, който може да я излекува, е зелен хайвер.

Драконовски мерки

Нямат нищо общо с огнедишащите митични създания. Драконовските мерки са кръстени на атинския законодател Дракон, който създал такива строги закони, че и за най-малкото провинение човек заплащал с живота си.

Ябълката на раздора

Ябълката на раздора, оприличаваща причината за някой спор или караница, идва от Древна Гърция. Според легендата, Парис трябвало да определи коя от Хера, Атина или Афродита е най-красива. На победителката трябвало да поднесе като награда златна ябълка. В крайна сметка за най-красива била определена Афродита.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account