facebook

Откъде произлизат популярните интернет термини

 Аватари, спамене, тролене, хаш тагове… всички тези термини вече са станали част от нашия модерен речник в интернет. Повечето от тях произлизат от английски, но са намерили своя еквивалент и в българския език. И все пак, какво означават тези неологизми и откъде всъщност произлизат модерните интернет термини?

Аватар

аватари

Изображение: www.freedigitalphotos.net

Думата, станала известна в последните години като картинката, която слагаме на профила си, всъщност е термин от санскрит и означава въплъщението на бога от небесна в земна форма. Най-често понятието се свързва с различните въплъщения на бог Вишну на земята, където той под различни образи (заек, глиган, риба) извършва десетки подвизи.

В английския език този термин се появява пре 18 век благодарение на езика хинди. Едва през 1992 година думата е популяризирана в книгата “Лавина” на американския писател на научна фантастика Нийл Стивънсън и придобива сегашния си технологичен смисъл.

Хаш таг

хаш таг

Знакът #,или както ние си ги знаем като “решетка”, през 1920 г. в Америка е бил използван за обозначаване на теглото във фунтове. Иначе за първи път този знак се използва от инженерите на телефонната компания Bell Labs като символ на обща функция и го наричали с названието “октоторп”.

В момента и у нас, и по света хаш таговете са най-популярни в социалните мрежи. Един от най-известните хаш тагове в България е #ДАНСwithme.

Троленето

тролене

Самата дума идва от архаичния френски глагол “troller”, който означава нещо като “лутам се (блуждая) по време на лов”.  В английския език думата “trolling” е придобила смисъл на “ловя риба със стръв”.

Именно заради това значение  терминът “тролене” се употребява, когато опитни интернет потребители провокират и “пускат кукичката” на останалите нищо неподозиращи събеседници с цел да предизвикат конфликт.

Да не забравяме и че в скандинавската митология тролът си е едно откровено неприятно създание.

Мем или мийм

Meme

Думата “мем” (на английски – “мийм”) се появява през 1976 г. в книгата на Ричард Донсън “Егоистичният ген” като съкращение на древногръцкото «μίμημα» (“мимем”), означаващо “подобие, имитация”.

В книгата “мем” е единица имитация или аналогичен ген. С други думи казано, когато мем проникне в даден мозък, той го опаризитява и мозъкът се превръща в разпространител на мема.

По-късно “мем” става един от най-популярните интернет феномени, който може да представлява информация, идея, видео или снимка, която се разпространява в глобалната мрежа от човек на човек по подобие на вирус или ген, който се възпроизвежда, видоизменя и развива.

СПАМ

спам-консерви

Първоначално, думата „SPAM” се е появила през 1936 година. Разшифрована, тя означава „Spiced HAM” (пикантна шунка) и е била знак за месни консерви. След Втората световна война останали огромни запаси от тези консерви и за да продадат застоялите си продукти, компанията Hormel Foods провела мащабна и досадна рекламна кампания.

Думата “SPAM” се виждала на всеки ъгъл, на всяка витрина на евтин магазин, била изтипосана върху автобусите и трамваите, че даже и върху фасадите на някои къщи.

Световна известност терминът “спам” добива благодарение на едноименния известен скеч на популярното комеди шоу „Летящият цирк на Монти Пайтън” (1969 г). Смисълът на скеча се свежда до това, че в едно кафе всички блюда в менюто съдържат „SPAM”, някои дори по няколко пъти.

Когато главният герой в скеча влиза в това кафе, заедно с жена си, иска да му донесат меню без „SPAM”, но така или иначе сервитьорката му предлага такова с „неголямо количество спам”. В субтитрите към имената на действащите лица също е добавена думичката..спам. Като цяло,  „спамът” в скеча се споменава точно 108 пъти.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account