facebook

Писма до миналото: как грешният избор проваля цял живот

За да покаже как един грешен избор може да промени целия живот, фотографът Трент Белл (Trent Bell) помолил затворници от щата Мейн, осъдени на дългосрочни присъди, да напишат писма до себе си в миналото:

Скъпи Боб, алкохолът ще те съсипе

затворници писма

Скъпи Боб, в течение на няколко месеца след дипломирането си през 1964 г. ти имаше три предложения за работа, които ти пропусна. Всяко от тях можеше да стане твоя кариера, особено работата в Кралската канадска полиция, това е еквивалентът на американското ФБР.

За да разбереш колко щастливо детство си имал като единствено дете в семейство на фермери със 150 акра, трябваше да полежиш в затвора и да помислиш за миналото. Не беше толкова умен, за да оцениш всичко хубаво в живота си, докато не стана твърде късно. Ти живееше в бъдещето, а не в настоящето. След което се свърза с лошата компания на братовчед си, който беше със 7 години по-голям.

Той те взимаше с приятели да ловите сьомга през нощта. Там винаги имаше спиртни напитки и ти не искаше да се разграничаваш – така започна твоето пиянство. Ти гледаше на братовчед си като на по-голям брат, което беше грешка. Рядко прекарваше време с някого, който не пиеше.

Минаха 10 години и животът ти излезе извън контрол. Пиенето, наркотиците и гуляите превърнаха работата и семейния ти живот в ад.

Разруших два брака и ето го резултата: аз съм тук, излежавам 55 години, след като 17 вече съм излежал. Сега знам – избирайки приятели и семейство, бъди внимателен. Съвпадат ли целите ви в живота? Ние позволяваме на алкохола и наркотиците да разрушат мечтите ни и нашето бъдеще.

Помни, че семейството те обича

писма в затвора

Писмо до по-младото ми аз. Привет. Аз съм бъдещето ти, по-възрастно аз. Искам да достигна до теб и да ти помогна да се спасиш от превръщането ти в мен – ветеран на затворническата система, който прекарал в нея повече от 20 години.

Ако ми обърнеш внимание и послушаш моя съвет, е възможно да избегнеш такова бъдеще и можеш да заживееш специален живот. Първо на първо приеми този факт, че си специален. Така си се родил. Бъди себе си и ще можеш да привлечеш към себе си хубави хора.

Когато се опитваш да се правиш на други, да се слагаш в някакви рамки, губиш себе си. Винаги помни, че първо си длъжен да бъдеш себе си. Знай още, че семейството ти те обича и винаги ще те обича. Никога не я анализирай и не я сравнявай с любовта в другите семейства. Те правят каквото могат със сревдствата, с които разполагат.

Обичай в отговор без очаквания и без условия и тогава отношенията ви ще останат здрави. И накрая, няма значение през кой труден опит на миналото трябва да минеш – това не те определя. Ти има свобода на избор. Винаги. Усмихвай се бързо, не се гневи и се отнасяй с уважение към хората, те го заслужават. По този начин може да не станеш мен. Робърт Пъйзант.

Ами ако не бях живял така?

Уес

Скъпи Уес, пиша ти и се моля моите чистосърдечни думи да те вдъхновят и да те предпазят от неправилния избор, който може да промени живота ти завинаги. Да прекарваш живота си в затвора не е весело. Губиш свободата си, а хората с времето те забравят. Скоро оставаш сам в целия свят.

20 години по-късно аз съм в затвора, плащайки за грешки, които ти си направил. Не ставай такъв като мен: ти можеш да станеш по-добър от мен и да избегнеш затвора.

Можеш да преуспееш в живота, ако слушаш съветите на родителите си. Аз бягах и се бунтувах срещу всичко, което ми казваха да правя. Трябва по-силно да вярваш в любовта на близките си, защото когато мисли, че можем да направим всичко по своему, тогава и грешим.

Ти не искаш да растеш, обграден от стените на затвора, разбивайки живота си като мен. В твоя живот има избор. И ако ти намериш хора, които истински те обичат и се грижат за тебе, ти обещавам, че няма да станеш неудачник като мен.

Аз направих много грешки и през цялото време си задавам въпроса: “Ами ако?” 1. Ако не бях напуснал училище? 2. Ако си бях избрал по-добре приятелите? 3. А ако бях казал “не” на наркотиците и алкохола? 4. Ако бях привързан към родителите си?

Или как можех да изживея живота си по-добре и да избегна затвора. Имаш шанса да бъдеш млад човек пред когото е животът. Попитай го: какво искаш от живота? Какво те прави щастлив? Каквото и да е, гарантирам, че ще е по-добре, отколкото да бъдеш окошарен в затвора, в самотен и тъмен свят, далеч от семейство и любими.

Вярвам в теб, толкова много хора вярват в теб, че ти просто си длъжен да повярваш в себе си. Можеш всичко, когато имаш сърце. Не повтаряй моите грешки. Уверявам те: това не е животът, който искаш да живееш. Съветът ми към теб: не напускай училище и следвай мечтите си, а всичко останало ще дойде. Уесли Найт, 10 юли, 2013 година.

Искам да ти кажа да се промениш

затворник

Джак Бабер. Пиша да ти съобщя, че видях бъдещето и знам какво те чака. Искам да те предупредя, че ако не се промениш, ще ти бъде тежко. Обичаш бързите пари, камионите, моторите, жените и наркотиците. И макар просто да работиш, в края на краищата ще разбереш, че вършиш престъпления: продаваш наркотици и не ходиш на работа, защото работата вече не ти е нужна.

Когато започнеш да употребяваш скъпите наркотици, твоите така наречени “приятели” ще започнат да те търсят повече. Не се опитвай да ги впечатлиш. В крайна сметка ще седиш сам в студената килия, а те ще са далеч.

А ти ще се оглеждаш и ще мислиш как вече можеш да промениш живота на децата си, родители и дори собствения си живот в затвора. Намери си работа, Джак, зарежи наркотиците и избягвай лудостта, защото си достоен да осъществиш мечтите си, а не само да ги виждаш на сън.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account