facebook

Пияните таралежи

пиян таралеж

През 90-те майка ми правеше домашно вино от грозде, обилно растящо в беседката на двора ни. “Кюспето” – останалите съставни части след приготвянето на виното,  обикновено хвърляше в птичия двор, където тази питателна смес с удоволствие бе консумирана от всички представители на животинския свят, срещащи се там.

Един ден баща ми се прибра от работа и след задъжителния обход на стопанството, попита – а защо два таралежа лежат в курника?

Мама бързо се втурна към курника и наистина – обкръжени от кокошки, патици, гъски и пуйки, лежаха на земята два таралежа с окървавени муцуни. Докосвайки им крачетата, тя се убеди, че ежковците са живи, но са.. пияни! А муцуните им бяха червени от джибрите.

Трябва да отбележа, че таралежите в района бяха много, винаги е имало много от тях, но не дразнеха хората и се възприемаха като част от селската битност.

Тъй като бяха “местни” таралежи, то с времето са разбрали номера и са се научили да се промъкват заедно с домашните животни. Когато стопанката влизала в двора и носела храна, то зад оградата настъпвало вълнение с крясъци и суетене. За таралежите това било сигнал – могат да ядат на аванта.

Та така и този път. Двете кофи джибри предизвикали стълпотворение и таралежите се втурнали също да се подкрепят. Похапвайки с ферментиралото кюспе, те се напили и да не губят сили отпуснали крак и му заспали. В такъв вид ги видял и баща ми, справедливо питайки съпругата си какво правят в двора две бодливи чорапчета. :)

Мама, виждайки, че таралежите не проявяват агресия, ги взела за задните крачета и ги сложила на сянка под черницата, където те лежали няколко часа и пиейки после вода, си тръгнали по своя път.

А в нашето семейство се появи весела история за пияни таралежчета.

Снимката е от интернет.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account