facebook

Полтъргайст. Как да си обясним този феномен?

 

полтъргайст

Всички сме чували истории за това как в нечий дом стават необясними неща. Например как прозорецът се отваря от само себе си, без видима причина чиния пада и се разбива на земята, или пък лампите се включват и изключват из цялата къща. Когато човек стане свидетел на такива явления, той е сигурен, че е видял проява на полтъргайст.

Думата “полтъргайст” идва от немския и означава “шумен призрак”. Той е причината не само за загадъчни явления, но може да доведе и до сериозни последствия. По правило, полтъргайстът се държи агресивно: мести мебели без причина, чупи битова техника, издава странни звуци. Създава се впечатление, че къщата започва да живее свой собствен живот, при това без изобщо да се интересува от реакциите на стопанина.

От 1800 година досега са фиксирани най-малко 600 случаи на прояви на полтъргайст. До края на XIX век тези явления се приписвали на самия дявол или се считали за работа на вещиците. От 1980 г. парапсихолозите започват сериозно да се занимават с проблема полтъргайст.

Какво е това полтъргайст? Учените-скептици смятат, че това са фантазии или халюцинации на нездрави хора. А всички проявления на паранормални явления приписват на неудачни шеги на лоши пакостници.

Любителите на окултното вярват, че полтъргайстът е дух, който не може да премине в Отвъдното, заради насилствена смърт или погребение, което не е изпълнено според ритуалите.

А ето и рационално обяснение. Парапсихолози твърдят, че от материална гледна точка това явление не може да бъде обяснено. Същото мнение се споделя и от хора, занимаващи се със спиритизъм. Една от последните теории гласи, че полтъргайстът е разновидност на психокинезата. Това е поток от енергия, ръководен от човешката психика. По правило, човек, който може да направлява (канализира) своята енергия, изпада в дълбоки кризи: стрес, гняв, силна тревога. Човек е способен да проектира полтъргайст, както подсъзнателно, така и напълно съзнателно. С други думи казано, негативните емоции материализират човешка отрицателна енергия. Тази енергия всъщност е полтъргайстът.

Уилям Барет, английски физик, бил един от първите които сериозно се поинтересували от проблемите с полтъргайста. Това станало след като бил на гости при приятели в Ирландия, където станал свидетел на този феномен. След дълги наблюдения Уилям направил удивително откритие: полтъргайстът може не само да прави бели, но и да изпълнява задачки. Физикът си наумил едно число и се обърнал към полтъргайста със задачата да почука толкова пъти, колкото е числото, което той си бил намислил. Полтъргайстът с точност изпълнил заданието.

Британски учени са анализирали около 500 случая на паранормални явления. В по-голяма част, полтъргайстът се проявява през нощта: придвижва мебели и предмети, издава странни звуци, затръшва врати. Освен това, съществува и така нареченият “агент”. Това е човек, който би могъл да бъде направляван от действията на полтъргайстяа. В 20% от случаите “агентите” са тийнейджъри.

Учени от Канада пък са на мнение, че полтъргайстът е свързан с процесите, които се случват в земната кора. Те са уверени, че феноментът има електромагнитна природа, фокусирана във времето и пространството. Електромагнитните вълни, възникващи при движението на земната кора, влияят на мозъка на кората. Нашият мозък се явява непосредствен проводник за полтъргайста.

С тези теории не всички са съгласни. Но едно нещо е ясно: без човекът полтъргайстът е невъзможен.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account