facebook

Популярни изрази с интересна история

Много от изразите, които използваме в ежедневната си реч, имат любопитна история, за която не сме и подозирали:

Да хвърляш бисери на свинете

свине бисери

Самата идея да мяташ разноцветни топчета по свине е наистина безсмислена по своята природа. Смята се, че изразът идва от Библията и в пълния си вариант изглежда така: “Не давайте свято нещо на кучетата, нито хвърляйте бисерите си пред свинете, да не би да ги стъпчат с краката си и се обърнат да ви разкъсат.”

“Работата мирише на керосин”

керосин

Може да предположим че изразът принадлежи на пожарникар, опитващ се да разбере причината за пожара. Но не е това! През 1924 г. журналистът Михаил Колцов публикувал материал “Всичко е наред”, в който строго осъждал действията на американските петролни магнати, раздаващи наляво и надясно подкупи, които “миришат на керосин”.

“Ни на йота”

ни на йота

Изразът “Ни на йота” означава “ни на-малко, никак”. Йота е една от буквите в гръцката азбука, с която с еобозначава звукът [и]. Фразата се приписва на Исус Христос, който в Светото Евангелие казва: “Защото, истина ви казвам: докле премине небето и земята, ни една йота, или една чертица от закона няма да премине, докато всичко не се сбъдне” (Мат. 5:18).

“Човек и добре да живее…”

Хан Омуртаг

Едва ли съществува друг израз, който да има толкова много вариации. Най-популярна може би е вариантът “Човек и добре да живее накрая се жени”. Но в оригинал изразът е “Човек и добре да живее умира и друг се ражда” и се дължи на… на хан Омуртаг. От времето на българския владетел, известен с активното си строителство, са съхранени много паметни надписи а един от тях гласи: “Човек и добре да живее, умира и друг се ражда. Нека роденият по-късно, като гледа този надпис, да си спомня за оногова, който го я направил. А името на архонта е Омортаг хан ювиги. Нека Бог да го удостои да преживее сто години.”

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account