facebook

Последните предали се през Втората световна

последните предали се

Макар че Германия капитулира на 9 май 1945 г., последното подразделение на на нейните въоръжени сили се предало на 3 септември 1945 г. Това подразделение било група метеоролози под командването на Вилхелм Деге. Факт е, че през Втората световна война метеорологичните условия били от голямо значение. В зависимост от времето и Съюзниците, и Германия съставяли своите планове и, съответно, всяка страна трябвало да получава точни прогнози от метеоролозите.

Именно с цел съставяне на точни метеопрогнози групата на Вилхелм Деге, състояща се от 11 човека, била изпратена на остров Нордаусланд, близо до норвежкия архипелаг Шпицберген. След кацането си на острова, групата създала конспиративна метеостанция и регулярно предавала метеосводки за континента.

Метеостанцията така и не била открита от вражеските сили, докато в края на май 1945 г. метеоролозите сами не се свързали с английски части, разположени в Норвегия и не ги помолили да ги отведат от острова. Но корабът за тях дошъл едва след три месеца – на 3-ти септември, 1945 г.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account