facebook

Предсказанията в чалга текстовете

Анита Мейзер

Време е да погледнем на родните чалга текстове с друго око. Защото се оказа, че в тях, освен редицата лекомислени стихчета, има и реални предсказания за бъдещето ни. Ето някои поп-фолк парчета от близкото минало, които с абсолютна точност са предрекли интересни събития по света и у нас:

Екста Нина – предвестник на цифровизацията

По принцип цялото творчество на Екстра Нина е пълно с опулващи очите песни, но парчето ú “Сателит” е своеобразна поанта на нестандартната попфолк лирика. Ето какво се пее в него:

“Купи ми бате сателит
да гледам аз сега,
да гледам аз сега,
к`во ли става по света.

MTV да пуснеме,
музика да слушаме,
музика да слушаме,
весели да бъдеме.

Eurosport да пуснеме,
футбол да си гледаме,
футбол да си гледаме,
за нашите да викаме.”

Похвално е желанието на лирическата героиня да гледа какво става по света, защото, както добре знаем, от време оно информацията винаги е била и си остава сила. Респектиращо е и умелото съчетание в куплетите на два изконни стремежа на българина, а именно – да си прави веселото с музика и да си гледа мачлетата по “Евроспорт”.

При по-задълбочен прочит на текста обаче откриваме далеч по-важен и скрит на пръв поглед смисъл. Героинята неслучайно бленува за сателит, защото знае, че след години на вратата на всяко българско домакинство неумолимо и без аналог ще потропа цифровизацията. И че ако имаш сателитен приемник, изобщо няма да се занимаваш с досадни дела като купуване и монтиране на декодиращо устройство. Защото, както пише на разяснителния  сайт на кампанията по цифровизация, “Промяната няма да засегне хората със сателитна и кабелна телевизия.” Джиниъс!

Природни катаклизми в творчеството на Иво Танев

В годините, когато нямаше срам и коса, Иво Танев изпя едно парче, сякаш вдъхновено от приключенията на капитан Джеймс Кук. Става въпрос за песента “До Хавай”, в чийто припев се пее следното:

“До Хавай, до Хавай,
до Хавай ай, ай, ай,
до Хаити, ити, ити
до Ханой, ой, ой, ой.”

Явно като млад Иво Танев е бил завладян не от треска за злато, а от треска за пътуване до екзотични дестинации. Случайно ли обаче са възпети точно тези места и случайно ли се възклицава “Ай, ай, ай” и “Ой, ой, ой”? Ко? Не!

Наглед веселяшки текст, но в него Танев  с нострадамова точност е предрекъл някои ужасни природни бедствия, случили се в споменатите географски точки. През 2010 г. Таити е разтресено от разрушително земетресение. Знаем, че иначе райският американски щат Хавай пък често става жертва на редица наводнения, цунамита и урагани. Във Виетнам и неговата столица Ханой също регулярно се пръкват тайфуни, последвани от солидни наводнения.

И ето как изведнъж от катализатор за мятане на салфетки “До Хавай” всъщност се оказа едно апокалиптично парче.

Как Румен и Пауталия “скриха шапката” на Андрей Райчев и Кънчо Стойчев


Ако трябва да говорим за най-непредвидимите избори в съвременната демократична история на България, то това безспорно бяха президентските избори през 2001 г. между Петър Стоянов и Георги Първанов (вотът преди 89-а бе непредвидим единствено с това 97 или 98 процента ще “получи” партията-майка).

Петър Стоянов vs. Георги Първанов. Сини срещу червени трябваше да се изправят в една на първо четене решена битка, защото по онова време десницата все още не се беше разпищолила като порасналата Майли Сайръс и бе в пълната си сила. Затова и всички социологически агенции предвиждаха рутинна победа и втори мандат за Петър Стоянов.

Като контрапункт на обществените нагласи в онези години се открояваше един кючек, който иновативно съчета чалга и политика в едно – “Апогей кючек” на Румен и Пауталия. В припева чувахме следните поразяващи с категоричността си думи:

“Адреса вече знай се
на Позитано двайсе…”

За тези от вас, които имат щастието да не се интересуват от политика, уточняваме, че на улица “Позитано 20” в София се помещава централата на БСП, чийто тогавашен лидер бе именно Георги Първанов. Какво искаха да ни кажат с този неглиже припев Румен и Пауталия? Да не би, че Първанов ще успее да стане президент? Абсурд! Та нали социологическите проучвания сочеха точно обратното…

Да, ама не. Впоследствие на предизборния диспут Петър Стоянов извади компромата срещу Богомил Бонев и сложи началото на синия край. И ето как Румен и Пауталия се оказаха сред малцината, предрекли неочакваната победа на Георги Първанов в битката за “Дондуков 2”.

Дразнещият сексапил на Анита Мейзер

От край време един от най-големите ужаси на българина е да не се изложи пред чужденците. А когато вземем, че се изложим, става страшно! На свой гръб го изпита Анита Мейзер която имаше дързост, но не и красота, за да участва на интернационалния конкурс
“Мисис Свят”. Красотата е субективна, но е факт, че нашето гардже стоеше до останалите миски като чемшир до орхидеи. Което веднага отприщи народния креатив и се появиха редица груби шеги за външния й вид като например тази, че Анита Мейзер е толкова грозна, че би разхълцала дори Шрек. Брюнетката явно е предусещала националния хейт, който ще се излее срещу нея, защото няколко години по-рано записва песен на име “Секс интрига”, в чийто припев дочуваме следното:

“Злоба, завист, клюки разни
сексапилът ми ги дразни!”

На това му се казва точна прогноза! Сексапилът на Мейзер подразни цял един народ! Трябва обаче да отчетем факта, че Анита Мейзер е една от малкото попфолк певици, която стана известна без да използва сперматозоидите на Коко Динев.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account