facebook

Произходът на някои популярни обиди

Дори и най-грозните обиди имат красива история…

Кретен

кретен

Ако се пренесем 5-6 века назад в района на френските Алпи и се обърнем към местните жители с думите “Ей, кретени!”, никой няма да ни се обиди. Причината е, че на местния диалект думата “кретен” (кретиен) е доста уважавана и се превежда като… “християнин” (от фр. chretien).

И така е било до момента, в който не започнало сред алпийските кретени често да се забелязват хора с умствена изостаналост и подутина в основата на шията. По-късно се оказало, че в планинската вода често е налице липса на йод, което водело до нарушена активност на щитовидната жлеза с всички произтичащи от това последици.

Когатo лекарите започнали да описват това заболяване, решили да не измислят нещо ново и използвали диалектната дума “кретен”, която извънредно рядко се употребявала. Така “алпийските християни” станали “слабоумни”.

Идиот

идиот

Първоначалното значение на гръцката дума “идиот” нямало нищо общо със сегашното. В Древна Гърция тази дума значела “частно лице”, “отделен, обособен човек”.

Известно е, че древните елини се отнасяли с голяма сериозност към обществения живот, а тези, които избягвали участие в политиката (например не гласували), били наричани “идиоти”  – тоест те се занимавали със своите лични интереси.

Естествено, “идиотите” не били уважавани от съвестните граждани и скоро думата придобила нови пренребрежителни нюанси, а именно на ограничен, невеж човек.

Наглец

Джери Макгуайър

Думите “наглост”, “нагъл” съществува от дълго време в руския език в смисъл на “внезапен, стремителен, взривоопасен, избухлив”. В Древна Русия е съществувала и концепцията за “нагла смърт” – това е смърт, която не е настъпила бавно, естествено, а внезапно, насилствено.

Мерзавец

Пингвинът от Батман

Най-вероятно и тази обида идва от руския език и по-специално от думата “„мерзлый” – “замръзнал, замразен”. Студът никога не е предизвиквал добри асоциации, за това с “мерзавец” бил определян студения, безчувствен,безразличен, нечовешки… в общи линии, неприятният субект.

Миндил

салфетка

Думата “миндил”, с която се определят жените, които не подбират много-много партньорите си, всъщност е арабска и означава “хартиена кърпичка, салфетка.” Има логика – салфетката все пак е за еднократна употреба.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account