facebook

Произход на някои от най-разпространените суеверия

 

Отворен чадър на закрито е на нещастие

популярни суеверия

Счита се, че това суеверие произлиза от времето на фараоните в Древен Египет, но повечето историци смятат, че то всъщност произхожда от викторианска Англия. През онези години механизмът за отварянето на чадъра бил толкова калпав, че металните игли и пружините можели да отскочат и да причинят телесни повреди или незначителни материални щети. В резултат, започнало да се препоръчва чадърът да се отваря само на улицата.

 

Окачената конска подкова носи късмет

подкова късмет

През Средновековието хората вярвали, че вещиците се страхуват от коне, затова всяко нещо, свързано с тях, щяло да изплаши представителките на нечистите сили. Поради тази причина хората започнали да окачват подкови по входните си врати, за да не влизат вещиците в домовете им.

 

 Ако черна котка ти мине път е на лош късмет

черна котка лош късмет

Честно казано, още от Древен Египет котките винаги са били символ на късмет. Всичко се промени в началото на 17 век в Англия, когато крал Чарлз I преживял лична драма – починала любимата му черна котка. Тогава кралят се оплакал, че късметът го е изоставил. Истината в думите му била потвърдена на следващия ден, когато монархът бил арестуван по обвинение в държавна измяна.

 

Когато видип падаща звезда, трябва да си пожелаеш нещо

падаща звезда желание

Още през първи век Птолемей предрекъл, че звездите падат на Земята, защото боговете искат да насочат вниманието на хората към небесата.

 

Свещичките върху тортата за рождения ден

известни суеверия

Древните гърци също като нас си приготвяли торти за рождения ден. Те ги пренасяли като дар за Артемида – богинята на луната. Кръглата форма на тортите символизирала луната, а запалените свещички символизирали нейната светлина. Днес свещичките върху тортата се свързват преди всичко с добрия късмет.

 

Заешката лапа носи късмет

заешко краче

 През 7 век пр. н. е., заешкото краче се смятало за талисман, носещ късмет, тъй като имало близък контакт с източника на живота – земята. Все пак, не всеки заешки крак може да донесе късмет, а в качеството на амулет може да бъде позлван само заден ляв крак.

 

Да сложиш обувките на масата – това води до скандали и смърт

обувки на масата

Преди много, много години, когато умирал някой миньор, обувките му били поставяни на масата. Така се зародило това суеверие.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account