facebook

Прости техники за манипулиране

коза

Изображение: pixabay.com/kartal8167

Когато някой започне да ви се ядосва, опитайте се да застанете до него, а срещу него. След известно време ще се успокои и ще се разминете дори без удар.

Ако искате да получите нещо, започнете с думите: “Нужна ми е твоята помощ”. Хората обичат да се чувстват важни и значими. Започвайки с тази реплика, шансовете ви да получите желаното се увеличават.

За да създадете впечатление, че слушате събеседника си, по време на разговор повторете неговата реплика. Това създава впечатление за активно възприятие у събеседника. Важното е обаче да не прекалите, иначе ще излезе, че се подигравате.

Ако знаете, че не се харесвате на събеседника, го помолете да ви даде, например, молив. Диаметрално неговото мнение няма да се промени, но такова поискване ще изглади острите ъгли преди разговора.

По време на разговор опитайте се да повторите колкото се може по-често името на събеседника. Собственото име е едно от най-хубавите неща, които човек несъзнателно обича да слуша.

Поискайте повече, отколкото ви трябва. Нужно е да помолите човек да направи повече, отколкото искате от него. Може също да помолите да направи нещо нелепо. Той по-скоро ще откаже. Малко след това смело поискайте това, което сте желали от самото начало – хората ще се чувстват неудобно поради това, че са отказали първия път и ако сега поискате нещо разумно, ще се чувстват задължени да помогнат.

Кимвайте. Когато хората кимват, докато слушат, това значи, че са съгласни с говорещия. Ако кимвате по време на целия разговор с човека, впоследствие ще може по-лесно да го убедите в своята правота.

Научете се да слушате. Казвайки на някого, че не е прав, не е най-добрият начин да го разположите към вас. Ефектът по-скоро ще бъде обратен. Съществува друг начин да изразите несъгласие – например, вслушайте се какво говори вашият събеседник и се постарайте да разберете какво чувства той  и защо. Тогава ще намерите нещо общо с вашите привидно противоположни възгледи и може да ги използвате, за да обясните своите възгледи.

Използвайте умората в хората. Когато човек е уморен, той става по-податлив към чуждите думи, независимо дали са молба или заявление. Причината е, че умората се отразява не само на тялото, но също така намалява нивото на психическа енергия. Когато помолите за услуга уморен човек, най-вероятно ще получите отговор от рода на “Добре, ще го направя утре” – защото в момента човек не иска да решава повече никакви проблеми. А на следващия ден вероятно ще изпълни обещанието си – хората, по правило, се стараят да държат на думата си, иначе получават психологически дискомфорт.

Ласкайте. На пръв поглед тактиката е очевидна, но има някои уговорки. Ако ласкателството изглежда неискрено, това ще донесе повече вреда, отколкото полза. Ако ласкаете хора с висока самооценка, ласкаенето ви ще звучи искрено и ще им хареса, защото вие просто ще потвърдите техните собствени мисли. А при хората с ниска самооценка може да доведе негативни чувства, защото думите ви ще противоречат на тяхното собствено мнение за себе си.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account