facebook

Просто и понятно обяснение защо изпитваме “дежа вю”

мистично

Навярно всеки от нас поне веднъж е изпитвал дежа вю. Това е състояние, което възниква винаги внезапно и продължава броени секунди. Но понякога емоциите от него са толкова силни, че остават в паметта с години.

Някои свързват този феномен със сънищата, други изказват по-екстравагантни теории за ноосферата и миналите животи. Но истината е, че само един запис от ЕЕГ /електроенцефалография/ е способна да нареди пъзела:

Проблемът е в това, че усещането за дежа вю не може да се предизвика изкуствено, а това много затруднява изследванията.

Но една чиста случайност, станала преди няколко години с руските учени, им позволила да видят на ЕЕГ какво изпитва мозъкът по време на усещане за дежавю. Реалността се оказала много по-прозаична от мистичните догадки.

Има област в мозъка, която се нарича  парахипокампална гънка. Именно тя отговаря за това, че да разбираме каква информация постъпва в нас от паметта и какво се случва с нас в момента. И в онези редки ситуации, когато в тази част на мозъка се случи “авария”, у нас възниква усещането за дежа вю.

За по-лесно възприемане си представете нашия мозък като голям, претъпкан град. Когато всичко в него работи както трябва, камионът с новата информация се движи по възможно най-краткия и главен път от точка А до точка Б. От сетивата към определени структури на мозъка, които отговарят за обработката на новата информация.

Но ако по този маршрут в мозъка по някаква причина възникне “задръстване”, камионът ще трябва да мине по обходен, заобиколен маршрут – през областта на мозъка, в която се съхранява и нашата памет. По-конкретно, през десния темпорален лоб.

В резултат на това, когато сигналът, се отклони по криволичещите улички на мозъка, за да се добере до целта си, възниква объркване. За няколко секунди мозъкът спира да получава информацията, която носи този камион като нова, а я възприема като вече видяна.

Приема я за нещо, дошло от дългосрочната памет. Точно затова започва да ни се струва, че мястото, на което сме попаднали, или събитията, които ни се случват, вече са ни познати.

Така че няма никаква неземна романтика, никакви минали животи и осъзнати сънища във феномена дежа вю. Това е обикновен кратковременен срив на мозъка. Компютърен бъг, ако щете.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account