facebook

Прякори на известни градове, които може би не знаете


Защо Ню Йорк е станал известен като Голямата ябълка, а Амстердам е оприличаван на Северната Венеция:

Ню Йорк – Голямата ябълка

Ню Йорк
През 20-те години наминалия век спортният журналист Джон Джералд наричал “Голямата ябълка” хиподрума, на който се провеждали конни надбягвания и който бил най-големият притегателен център в страната за комарджиите. Прякорът става известен благодарение на средите на джаз музикантите, които имали пословица: “На дървото на успеха има много ябълки, но ако успееш да завоюваш Ню Йорк, ще получиш голямата ябълка”.

Сингапур – Градът на лъва

Сингапур

“Град на Лъва” – това е дословният превод на азиатския мегаполис. На санскрит думата синга значи лъв, а пура е град. Историята на наименованието е свързана с легенда от 13 век -тогава принцът от Палембанг Санг Нила Утама претърпял корабокрушение и бил изхвърлен на един остров. Там той видял създание, което според него било лъв. Така той нарекъл острова “Градът на лъва”.

Москва – Белокаменна

Москва

Това поетично название на руската столица идва от далечните векове. Известно е, че великите князе и боляри обичали да строят домове и църкви от бял камък и да ги украсяват с белокаменни фигури. своята лепта за това название е дал и московския Кремъл, който бил обграден от белокаменни стени. Заради специфичното строителство тогава в летописите столицата е споменавана като “Москва белокаменна”.

Амстердам – Северната Венеция

Амстердам

Заради своите над 50 канала, над 500 моста и над 2000 “плаващи” жилища Амстердам често е наричан Северната Венеция. Те пък от своя страна са логични, предвид, че градът е възникнал като рибарско селище.

Филаделфия – Градът на братската любов

Филаделфия

От гръцки “philos” означава любов, а “adelphos” – “брат”. Уилям Пен, ревностен квакер и основател на града, искал да превърне Филаделфия в място, където всеки, независимо от цвета на кожата си, може да живее в мир и хармония.

Русе – Малката Виена

операта в Русе

Ако никога не сте били в един от най-красивите български градове, спешно трябва да поправите тази грешка. Освен, че се намира на брега на Дунав, Русе наподобява австрийската столица и със своята специфична архитектура, изградена в неокласически стил, особено популярен в почти цяла Европа през втората половина на XIX век. Русенските сгради съчетават в красива симбиоза елементи на барок, готика, ренесанс, сецесион и т.н.

Снимки: pixabay.com, wikipedia.org

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account