facebook

Първите покорители на полюсите носели със себе си кило кокаин

експедиция Нимрод

Снимка: en.wikipedia.org

Това не е шега, а реален факт. Има малко информация от редките документи, в които са описани медицинските комплекти на британския изследовател Ърнест Шакълтън и неговите хора, когато през 1907-1909 се отправили на експедиция Нимрод.

За лечението на Бяла треска, когато снегът се слива с хоризонта и не знаеш накъде да поемеш, използвали кокаин. При това втривали кокаина в очите си.

Също така експедицията имала и опиум, който смесвали с креда и го яли за лечение на диария. И къде без коноп. Конопа го яли заедно с остро люти чушки, за да спират стомашните колики. А за борба със студа не намерили нищо по-добро от уискито.

В качеството на антибиотици и стимулатори използвали микс от кофеин и кокаин. Една порция давала енергия за един час.

Ако погледнем списъка, ще видим, че от обичайните лекарства имали само аспирин и морфин. Последното, между другото, също има нартокични свойства.

Никой,  естествено, не се съмнява в мъжественността на тези първооткриватели, още повече, е тогава медицината била на съвсем друго ниво. Но за съвременния човек такъв набот от медицинки средства предизвиква недоумение, макар че някои биха дали солидна сума пари за такова количество “лекарства”… ;)

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account