facebook

Първият учебен ден в различните страни

15 септември

У нас първият учебен звънец удря на 15 септември, но това не значи, че навсякъде е така. Между другото, лятната ваканция в България се смята за една от най-дългите в света. Най-малко от всички си почиват китайските деца: тяхната учебна година продължава 260 дни. На второ място е Япония, където децата се учат 243 дни в годината. И на трето място са корейските училища, в които децата учат 220 дни.

Но в различните страни учебните години започват по различно време. Това зависи от календарната или фискалната година, че дори и от реколтата. Повече подробности в този материал:

В България учебният ден започва на 15 септември. Свързано е с това, че по-рано децата били длъжни да помагат на родителите при прибирането на реколтата. Днес това вече не е актуално, но датата си е останала предишната.

В Канада си имат Ден на труда, който се отбелязва в първия понеделник на септември. А на следващия ден децата отиват на училище.

В САЩ няма единна дата, в която всички деца да отиват на училище. Властите във всеки щат определят в кой ден да започне новата учебна година. Това може да бъде всяка дата от август до септември.

В Аржентина новата учебна година също започва през есента, но тъй като държавата се намира в Южното полукълбо, то там есента настъпва през февруари-март. Тогава и децата тръгват на школо.

В Дания децата отиват в класните стаи по-рано от всички – учебната година там започва още през август.

В африканската страна Южен Судан училищата отварят врати в деня на пролетното равноденствие – 20 март.

Във Франция учебната година започва в началото на септември, но в кой ден училищата определят сами. Например, през тази година някои деца започнаха да учат на 5 септември, а други по-късно.

В Япония учебната година започва на 1 април. Началото на ученето в училищата съвпада с началото на финансовата година, когато встъпват в сила новите бюджети, а компаниите започват да набират новите сътрудници.

В Азербайджан децата, също като у нас, стартират на 15 септември. Такъв указ е подписан от президента на страната на 21 август 2004 година.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account