facebook

Първоаприлски шеги

1 април – денят, в който спокойно можеш да си признаеш нещо, което ти тежи от доста време, без да очакваш никой да го приеме насериозно. Нека видим някои от най-добрите първоаприлски майтапи, правени през годините:

Демонтират Айфеловата кула

първи април шеги

През 1986 г. парижкият вестник Le Parisien шокира читателите си със съобщението, че правителството е решило да демонтира Айфеловата кула. След демонтажа кулата трябвало да бъде преместена във френския Дисниленд. На мястото на символа на Франция се планирало да бъде построен да се построи стадион за предстоящите Олимпийски игри 1992, за които Франция кандидатствала.

 

Традицията на 1 април идва от византийския император Константин

ден на шегата

През 1983 г. агенция Асошейтед прес съобщава, че тайната на произхода на Деня на шегата е разкрита от професора по история Джозеф Боскин от Университета в Бостън. Той води началото си от придворния шут на император Константин Кугел, който заявил, че може да уравлява империята не по-зле от самия владетел. Идеята се понравила на Констаинтин и той разрешил на шута да управлява империята един ден в годината. Този ден бил именно първи април, според думите на Боскин.

Съобщението на Асошейтед прес било препечатано от всички издания в САЩ. По-късно станало ясно, че агенцията станала жертва на шега от почтения професор по история. В интервюто си той не казал нито дума истина.

 

Свирещите моркови

първоаприлски майтапи

През 2002 г. британската верига супермаркети “Теско” пуска обява във вестник “Сън”, че успешно е развила нов генномодифициран продукт, наречен “свирещ морков”. В обявата се обяснява, че този вид морков е специално създаден така, че от двете страни да има дупки, които са се появили по естествен път. Когато морковите са вече сготвени те подсещат домакинката с предупредително свирене, което излиза от двете им отверстия. Доста клиенти напразно посетили супермаркетите в търсене на свирещите моркови.

 

Помогнете на бедните – купете им картечница

беден с оръжие

През 1999 г. вестник Phoenix New Times информира за създаването на нов фонд, който има за цел да помогне на бедните. Но не като им събере пари за жилище, дрехи или храна, а като ги… въоръжи. Фондът има и доста странното име “Коалиция на “Въоръжените бездомни”. Макар шегата да си личи отвсякъде, доста радиостанции, както и явно редовно връзващата се агенция “Асошейтед прес”, я приели за истина. Говори се, че на измислената сметка дори имало хора, които превели пари.

 

Часовникът Биг Бен става електронен

Биг Бен

През 1980 г. BBC съобщава, че прословутият механичен часовник на Лондон Биг Бен ще бъде заменен с електронен такъв. “За да бъде в крак с времето, остарелият механичен часовник ще стане електронен” – съобщава BBC. Това възмутило консервативната британска общественост. Шокирани граждани дори призовали към организиран протест. някои от тях изпаднали в почуда дали е възможно да си купят части от стария, отиващ в историята, Биг Бен.

 

BBC научила пингвините да летят

пъвоаприлски шеги

През 2008 г. старите шегобийци от BBC отново изпробват чувството за хумор на хората. Този път те решават по необичаен начин да привлекат вниманието към проблема с глобалното затопляне . На 1 април публикуват видео, в което се посочва, че топенето на ледниците в Антарктида е принудило местните пингвини да се адаптират към променящата се среда. И по-конкретно, птиците се научили да летят и се преместили в нови местообитания.

 

Румен Овчаров става шеф на “Булгартабак”

Румен Овчаров

Нашите медии също показват похвален креатив в Деня на хумора и шегата. През 2008 г. “Дарик” вдига кръвното на аудиторията си с “новината”, че Румен Овчаров поема шефския пост в “Булгартабак”. Кой знае колко хора са се насочили към Терминал 2 преди да разберат, че това е просто първоаприлски майтап.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account