facebook

Пътеводител на гастрономичните войни

храна

Снимка: kaboompics.com

Къде са измислили хумуса, руски или украински е боршът и може ли храната да подобри дипломатическите отношения между страните? За причините и последствията от гастрономическите войни ще научите от този петминутен пътеводител.

Да започнем с това какво е “гастронационализъм”?

Първоначало думата “гастронационализъм” се използвала в контекста на обида, основана на хранителните предпочитания на тази или онази нация (например “жабарите” по отношение на французите или “вурстовете” по отношение на немците).

Ново значение терминът получил през 2010 благодарение на работата на Микаел Десуси: при него “гастронационализмът” се разглежда като една от движещите сили на колективната национална идентичност и независимост.

Кои храни си оспорват страните?

Сиренето Фета – Гърция, Дания или Германия

сирене фета

Снимка: pixabay.com

След дългогодишни битки Комисията на Евросъюза даде сиренето фета на Гърция – така за Feta се брои само сирене, което се прави в определени райони на южната ни съседка и където се спазват определени правила. Върху защитеното наименование претенции имаха и Дания и Германия, където този вид сирене също е популярно.

Със съвместни усилия през 1999 г. те доказаха, че фета е общото название на продукта, а не географско и така гърците изгубиха правата върху него. Но впоследствие Гърция оспори това решение и си върна статуса, за което ѝ бяха нужни три години.

Борш – Русия или Украйна

борш

Снимка: uti.bg

Кулинарната история не може да установи произхода на борша, заради близкото родство на народите и гъвкавостта на руско-украинските граници в различните периоди. Но до неотдавна този спор вълнуваше малцина.

След анексирането на Крим обаче и началото на войната в Донбас всяко споменаване на борша в кулинарните сайтове предизвиква болезнени спорове, в които се срещат фразите “Вие крадете всичко” и “Откраднахте Крим, откраднахте и борша”.

Чили-краб – Сингапур или Малайзия?

чили краб

Задушените в пикантен доматен сос раци по света се считат за един от най-добрите кулинарни специалитети на Сингапур. Въпреки това, през 2008 г. министърът на туризма на съседна Малайзия Дато Сери Др. Енг Йен Йен заяви: “Длъжни сме да прекратим кулинарните кражби от страна на другите страни. Чили краб е малайзийско ястие”. В резултат се появила кампанията Malaysia Kitchen for the World, призвана да повиши информираността за малайзийската кухня в света”.

Хумус – практически всички страни от Магреб и Близкия изток

хумус

Снимка: radiorebelde.cu

Пастата от нахут и тахан е известна в целия Близък изток, но в Израел хумусът се превърна в истинско национално ястие. През 2008 ливанците се опитаха да защитят хумуса като тяхно ястие, което предизвика протести от страна на израелтяните. 

В същото време за изобретатели на хумуса, според историците, с право се считат египтяните: рецептата е била открита в египетска готварска книга от XIII век.

Десертът “Павлова” – Австралия или Нова Зеландия?

десерт Павлова

Снимка: youtube.com

Според легендата лекият десерт от меренге с разбита сметана е измислен по време на гастрола на руската балерина Анна Павлова в страните от Океания. След спорове между Австралия и Нова Зеландия новозеландският историк Андрю Пол Ууд и неговата австралийска колежак Анабел Утрехт накрая изяснили, че десертът всъщност е измислен в САЩ по стара немска рецепта.

Също така се оспорват:

Картофите – Перу и Чили
Кимчи – Южна Корея и Китай
Сирене Халуми – Кипър и Севернокипърска турска република
Смес от подправки “Заатар” – Палестина и Израел
Юшенг (ястие от сурова риба и зеленчуци) – Малайзия, Сингапур и Япония
Крански колбаси – Словения и Австрия

Как работи кулинарната дипломация

През 1994 г. жителят на Ню Йорк Даниел Любеци основал компанията PeaceWorks, която пуснала паста за сандвичи под бранда Moshe and Ali – тя се произвеждала в Израел от палестински зеленчуци.

На 29 октовмри 2007 година комитетът “Хелзинкска инициатива-92” едновременно провел два фестивала: ден на азербайджанската кухня в Степанакерт (Нагорни Карабах) и ден на арменската кухня в Ганджа, вторият по големина град в Азербайджан.

В Питсбърг от 2010 година работи кафенето Conflict Kitchen, където се готвят ястия от кухните на тези страни, с които САЩ е в конфликт (Афганистан, Куба, Венецуела).

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account