facebook

Разбиваме кино клишета

 

От всеки филм може да бъде изведен някой житейски урок, но всичко трябва да бъде следено с особено внимание. Понякога устройството на света в киното коренно се различава от реалността. На пръв поглед изглежда лесно да се поресъздадат подвизите на главните герои, но всъщност, ако го направим, може да сеозовем в болнично легло или дори да се разделим с живота си. Ето някои примери за кино клишета, които не са особено верни:

Може ли човешкото тяло да действа като бронижилетка срещу куршум?

кино куршуми

Много пъти сме виждали в екшън филми как героят в престрелка с престъпници използва тялото на един от тях като жив щит от куршуми. В реалността нещата стоят така: куршум от пистолет много лесно преминава през тялото на стоящия отпред човек и също толкова лесно достига до този, който трябва.

Възможно ли е да зашеметиш змия с юмрук?

Жан Клод Ван Дам

Героят във филма на Джон Ву “Трудна мишена” ни демонстрира точно този “гениален трик”. Той се състои в следното: ако героят и неговата възлюбена попаднат в капан, в който ги напада гърмяща змия, то най-ефективният начин да се реши проблема е да се влезе в битка с влечугото. Или по-скоро в юмручен бой с влечугото. Познайте от три пъти: в реалността кой ще се окаже по-ловък и бърз: змията или юмруците на героя?

Скок от високо

Вашата цел – да се доберете възможно най-бързо до първия етаж на сградата от последния, за се измъкнете от лошите момчета. Как мигновено да постигнете целта? В киното героят решава да скочи от последния етаж на доволно висока сграда в храстите или в кощчето за боклук, за да смекчи падането. Точно такъв номер бе показан във филма “Ченгета в резерв” ( “The Other Guys”). В реалния живот е по-добре да ползвате стълби.

 Скок през стъкло

скок през стъкло

Любимият трик на биячите в уестърните е скок през стъклото на прозорец по време на преследване или бой. Това е бърз начин да си спечелите малко място, но истината е, че такъв скок може да нанесе фатални рани на човек. Затова в съвременните филми стъклата, предназначени за подобен род скокове, се правят от захар или се използва специален вид пластмаса.

Да оцелееш по време на ядрен взрив в хладилник?

Харисън_Форд_Индиана_Джоунс

За най-печално известна сцена във филма “Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп” се счита тази, в която героят оцелява след ядрен взрив, скрит във вътрешността на хладилник, облицован отвътре с олово. И няма значение, че ви преследва топлина, толкова силна, че е в състояние да разруши сградата, важното е, че можете да се скриете в този хладилник. Интересно е само кой си държи вкъщи в запас хладилник, облицован отвътре с олово?

Импровизирано въже за бързо спускане

спускане по въже

В много филми, за да се спусне бързо, героят използва кабел или въже. Но трябва да помним, че въжето или кабела не е в състояние да поддържа теглото на човешкото тяло, така че ще се спуснете далеч по-бързо от очакваното и много по-неблагополучно.

Огненото кълбо след взрива

куче експлозия

Изпреварването на огненото кълбо след взрива е още един любим трик на екшъните – главните герои винаги избегват смъртоносните последствия след взрива. Героят бяга с такава сила, че взривната вълна не може да го догони, а в определен момент човекът рязко свива зад някоя врата или ъгъл, а вълната продължава да се движи направо без да го нарани. В реалния живот взривната вълна се движи много по-бързо от човек или куче.

Възможно ли е да се придобие имунитет срещу отрова, приемайки я в малки дози?

Въпреки че в киното има много истории за хора, които развиват имунитет към определени видове растителни и животински видове, като приемат малко количество от тези отрови, то по принцип това не е добра идея. Във филма “Принцесата-булка” е показано, че приемането на малка доза отрова всеки ден може да развие имунитет към нея, но в действителност това може много бързо да доведе до интоксикация.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account