facebook

Разновидности на ефекта “дежа вю”

По-голямата част от хората поне веднъж са изпитвали ефекта дежа вю – един от най-загадъчните феномени, свързани с нашите спомени. Но не всеки знае, че това загадъчно усещане има своите разновидности. Ето най-разпространените от тях:

Дежа вю – вече видяно

чувствено

Това е най-известното дежа вю. Ако говорим на езика на науката, то това е психическо състояние, при което човек усеща, че вече някога е бил в подобна ситуация, но усещането не е свързано с конкретен момент от миналото, а се отнася към миналото като цяло. Изпитвайки класическото чувство дежа вю, вие усещате, че вече сте виждали това място или ситуация, но не може да си спомните точно кога. Често, изпитвайки класическото чувство дежа вю, човек не може точно да разбере: на сън ли го е видял или реално.

Дежа веку – вече преживяно

 

Ако дежа вю е усещането за нещо вече видяно, то дежа веку е усещането, че сте видели дадено събитие по-рано, но много по-детайлно, защото познавате миризмите и звуците. Често това преживяване е съпроводено със силно чувство, че знаете какво се случва след това. Най-известните моменти от филма “Последен изход”, в които главните герои предусещаха какво ще стане, не е нищо друго, освен дежа веку.

Дежа визите – вече посетено

загадъчен път

Това е по-рядко срещано явление, при което възникват необясними знания за новото място. Например, може да познавате маршрута в нов град при положение, че никога не сте били там и няма как да сте получили тези знания. И въпреки всичко симате усещането че вече сте били там…

Дежа сенти – вече почувствано

замислена жена

Това е психическо явление, че вече сте изпитвали тези чувства. Споменът обикновено възниква при чуването на глас на друг човек, озвучени мисли или четене. Или пък когато посетите запомнящо се за вас място, вие отново изпитвате същите чувства, които са ви изпълнили и при предишното посещение на това място. За разлика от другите видове дежа вю, при дежа сенти не възниква сянката за нещо паранормално или неестествено.

Жамевю – никога невиждано

момче се държи за главата

Това е състоянието, което е противоположно на дежа вю, при което човек възприема позната ситуация, все едно за пръв път изпада в нея. Може изведнъж да не познаете друг човек, дума или място, което вече знаете. При едно изследване учени задали на 92 доброволци да напишат думата “врата” 30 пъти за 1 минута. В резултат на това 68 процента от участниците изпитали симптомите на жамевю, като започнали да се съмняват, че думата “врата” е реална. Възможно е явлението жамевю да е симптом на умора на мозъка.

Пресквю

женска глава

Това е онова усещане, при което си казваме “на езика ми е, но не мога да се сетя”. Силно чувство, когато не може да си спомните добре позната дума. Човек си спомня една или няколко характеристики на забравената дума, например първата ú буква, но чувства леко страдание при търсене на думата и чувство на облекчение, когато тя се появи в ума му.

L’esprit de l’Escalier

 

За съжаление този френски израз няма буквален превод на български. Ние ще го определим самосиндикално като нещо подобно на “остроумие на стълбите”. Това е състоянието, когато откриваме умно решение или отговор, когато вече е твърде късно. Това може да бъде отговор на обида или остроумна реплика, която ви идва на акъла, когато вече е безполезна. Вече сте “на стълбите, слезнали сте от сцената”.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account