facebook

Робърт Джонсън – блусменът, продал душата си на Дявола

Робърт Джонсън

Знаете ли, че етимологията на думата “the blues” (блус) призхожда от израза the blue devils (сините дяволи), който означава духове на тъга, меланхолия и депресия – все характерни чувства за блуса. Случайно или не, мнозина блусари са имали репутацията на хора, забъркани със Сатаната. Най-известният от тях е Робърт Джонсън – пионерът на меланхоличния стил, който вдъхновява бъдещи величия като Ерик Клептън, Боб Дилън, “Лед Цепелин” и т.н.

Според легендата, ако на пълнолуние блус-китарист застане на кръстопът, лично Принца на мрака ще дойде да настрои китарата му и така ще стане най-великият музикант в света. Говори се, че Робърт Джонсън се поддал на изкушението и сключил такава сделка с Дявола, a в репертората му присъстват парчета като «Me and The Devil Blues» (“Аз и Сатаната”) и «Hell Hound On My Trail» .

Джонсън бил истински виртуоз на китарата, но ревностно пазел стила си на свирене – случвало се дори, ако някой почне прекалено много да се взира в китарата му, да прекъсне своето изпълнение и да си тръгне с набързо скалъпено обяснение. А начинът по който така вълшебно настройвал своята “дяволска китара” останал загадка за всички, дори и за учениците му.

Легендарният блусмен умира твърде рано, едва на 27, и влиза през парадния вход на печално известния Клуб 27. Макар да се знаело твърде малко за забуления му личен живот, според популярна версия е имал отношения с омъжена дама и впоследствие е отровен със стрихнин в уискито от ревнивия съпруг. Според други пък, договорът му с Дявола просто бил свършил и е станало време да си плати сметката.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account