facebook

Световният заговор на часовникарите

заговор на часовникарите

Правило ли ви е впечатление, че във всички реклами на ръчни часовници стрелките винаги показват 10:10 часа? Това се дължи на едно явление, носещо името “Световният заговор на часовникарите”. Няколко са причините в рекламите часовниците да показват точно 10:10.

Маркетинг версията

Джеймс Бонд часовник

Според маркетинг версията този час действа подсъзнателно и предизвиква асоциация за усмивка и у този, който гледа рекламата, не възникват неосъзнати чувства на депресия, както, ако например, стрелката показваше 16:40. Логичен е въпросът защо тогава е 10:10, а не 14:50. Та нали “три без десет” също образува голям емотикон “усмивка”? На това търговците също имат отговор: сутринта е по-положителното и енергично време от деня, отколкото следобеда.

Практичната версия

Аптън Кътчър часовник

Според практичната версия стрелките във всяка друга позиция биха закрили логото, допълните циферблати и украшения на часовника. А положението на стрелките в 10:10 дава възможност да се забележат всички детайли. Единственият недостатък на тази версия е, че не всички часовници имат множество опции за разглеждане.

Друга практична версия обяснява, че ако в рекламите на часовници не се използва стандартизирано време, то всичко ще изглежда: а) не много приятно; б) ще се създаде впечатление за неточност в часа на тази марка.

Точната версия

Брад Пит часовник

Когато стрелките показват 10:10, се създава усещане за абсолютна симетрия. Всичко отново е в името на реда и строгата прецизност.

Според промишлената версия именно в този си вид излизат часовниците от фабриката и чисто новички веднага биват снимани в реклама.

Естетичната версия пък е следната: стрелките в положение 10:10 просто изглеждат по-естетично. А рекламата задължително трябва да бъде красива. Версията обаче малко издиша, защото 10:10 по никакъв начин не надминава естетическите качества на 15:00, 15:30, 11:15 и т.н.

С това рационалните версии свършват. Идва ред на ирационалните:

Конспиративната версия

реклама на часовник

Съществува конспиративна версия, която всъщност дава името “Световният заговор на часовникарите”. Според хипотезата “10:10” е загадъчно кодирано съобщение, което членовете на някакво тайно общество редовно си разменят (очевидно към това общество принадлежат всички часовникари). Версията е непълна, тъй като не разкрива смисъла на съобщението. По този въпрос има две хипотези: “10:10” е време, когато нещо неизвестно, но много важно нещо е на път да се случи. Второто тълкуване отрича всякаква връзка между “10:10” и някакво краткосрочно събитие, а обяснява феномена така: докато всички стрелки в рекламите са в положение “10:10”, значи всичко е наред не трябва да се предприема нищо, но ако изведнъж започнат да се пускат реклами на часовници с друго време, това означава, че нещо се е променило и че е необходимо да се действа.

Версията на Дан Браун

Джордж Клуни часовник

Конспиративният писател е на мнение, че положението на стрелките в “10:10” е съобщение от стара анти фашистка организация към всички нейни членове и привърженици, че организацията все още действа и борбата не е престанала. Логиката на Дан Браун е следната: стрелктие в позиция “10:10” образуват ъгъл от точно 115°. А 115° по Целзий е температурата, при която започва да кипи антифриза. “Антифриз” е звукоподобно на “Анти-фриц”, а така се е казвала партизанска организация, действала през Втората световна война в Източна Европа. В нея участвали голям брой часовникари, които били отговорни за подготовката на часовникарски механизми за взривни устройства. Според Браун “Анти фриц” явно съществува и до днес. Авторът на “Шифърът на Леонардо” смята че когато лидерите на движението сметнат, че мисията им е успешна, рекламите на часовници ще се променят: стрелките ше отидат в положение “11:о5”.  “11:05” недвусмислено се чете като “V” – “Victory” (победа), т.е. смисълът на посланието е много ясно: победата е наша!

В заключение може да се каже, че световна конспирация на часовникарите най-вероятно не съществува. Дори в съвременните реклами на часовници се срещат произволно избрани часове, да не говорим за рекламите от началото и средата на ХХ век. Въпреки че в името на справедливостта, трябва да се отбележи, че часовете с “усмивката” в рекламите са много повече.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account