facebook

Световни марки, които произнасяме грешно на български

Някои световни брандове отдавна са стъпили на българския пазар, макар и с… грешни имена. Нека видим кои са тези утвърдени марки, на които неволно бъркаме правилното произнасяне:

Nike – Найки

найки

Името на марката идва от името на богинята на победата Нике и в оригинал звучи като ” Найки”. Именно така го казват в Съединените щати . Вероятно, грешното произнасяне, което освен у нас е широко разпространено и в други части на Европа, идва  от незнанието на правилата за прочитане на английската думата ” Найки “.

 

Lamborghini – Ламборгини

Ламборджини

Италианският производител на луксозни спортни автомобили се нарича “Ламборгини”, а не както мнозина от нас са свикнали да му викат “Ламборджини”. Според правилата на четене на италиански, ако след “G” има “H”, се чете като “Г”. Въпреки това, в България е толкова разпространено погрешно произношение “Ламборджини”, че дори гугъл показва автоматично резултати при търсенето му.

 

Hyundai – Хюнде

Хюндай лого

Преведено от корейски, “Хюндай” означава “съвременност”. Правилната българска транслитерация на тази дума обаче е “Хюнде” с ударение върху последната сричка. Но ние далеч не сме единствените, които се бъркаме в корейското произношение – в някои държави по света марката автомобили дори е наричана “Хьондай” и дори “Хундай”.

 

Porsche – Пóрше

порше лого

Тук грешката ни е в ударението – немските автомобили се изговарят с ударение на първата сричка, защото именно така се е казвал основателят на компанията Фердинанд Порше.

 

Xerox – Зирокс

ксерокс лого

Удивително, но най-известната марка принтери всъщност се казват не “ксерокс”, а “зирокс”. В щатите първа буква “X” винаги се чете като “З”. Пример: “Зина: принцесата войн” (Xena: Warrior Princess), а не “Ксена: принцесата войн”. Думата “ксерокс” обаче дотогава степен е навлязла в ежедневието ни, че ако кажеш на някого “Развалил се е “Зирокс”-ът”, със сигурност няма да те разбере.

 

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account