facebook

Скритите детайли в известните картини

Някои картини ги знаем от деца и неведнъж внимателно сме ги изучавали чак до детайлите. А чесот художниците придават особен смисъл именно на малките неща, които не се набиват на очи, но могат в дълбочина да изменят отношението към изобразения сюжет. Нека открием заедно нови детайли около известните платна на изобразителното изкуство:

1.”Сикстинската Мадона” – Рафаело

Сискстинската Мадона

Ако внимателно погледнете облака за фон, ще видите глави на ангели.

2. “Мадоната със Свети Джованино” – Доменико Гирландайо

Мадоната със Свети Джованино

А тук е скрита истинска загадка за историците: над лявото рамо на Дева Мария лети… нещо приличащо на НЛО.

3. “Последните дни на Помпей” – Карл Брюлов

последните дни на Помпей

Сред изплашената тълпа се забелязват лицата на двама известни души – самият художник и неговата възлюбена Юлия Самойлова.

4. “Нидерландските пословици” – Питер Брьогел Стария

Нидерландските пословици

На пръв поглед всички на тази картина са си изгубили ума. Но това съвсем не е така. Картината “Нидерландските пословици” съдържа стотици идиоми от рода на “Някой стриже овце, а някой – свине” или пък “да плуваш срещу течението”.

5. “Портрет на Арнолфини” – Ян Ван Ейк

Портрет на Арнолфини

Ян Ван Ейк

Оказва се, че в самия център на картината е изобразен автопортрет на художника. Можете ли да го видите? Погледнете в огледалото зад гърбовете на двойката. В огледалото е изобразен самият Ван Ейк.

6. “Тайната вечеря” – Леонардо Да Винчи

тайната вечеря

Когато Да Винчи рисувал “Тайната вечеря” той придавал особено значение на две фигури: Христос и Юда. Затова дълго търсел кои да му позират за тях. Накрая успял да намери модел за образа на Христос сред млади певци от църковен хор. Но да намери модел за Юда Да Винчи не успявал в продължение не три години.

Но веднъж се натъкнал на улицата на пияница, който се въргалял в канавката. Това бил млад мъж, състарен от безконечно пиянство. Леонардо го поканил да му позира.

Когато пияницата дошъл на себе си, той казал на художника, че веднъж вече му е позирал. Това било преди няколко години, когато той пеел в църковен хор. Тогава Леонардо го рисувал в образа на Христос. Тоест, доброто и злото в “Тайната вечеря” са с един и същи образ.

7. „Градината на земните удоволствия“ – Йеронимус Бош

Градината на земните удоволствия

Йеронимус Бош

Споровете около значенията и скрития смисъл в най-известната работа на холандския художник не утихват от момента на нейната поява. В дясното крило на триптиха, наречено “Музикалният ад” са изобразени грешници, които са измъчвани в преизподнята с помощта на музикални инструменти.

Върху задните части на една от тях има нарисувани ноти. Студентката от Християнския университет в Оклахома Амелия Хемрик, изучавайки картината, модернизирала нотите от XVI век със съвременен привкус и записала “песен със задници от ада, която се изпълнява 500 години”.

Коментари

0 Comments

Пишете ни:

Може да ни изпращате вашите мнения, идеи или авторски материали ...

Sending
2015 © Webmiastoto.com. Всички права запазени.

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account